Akcija jagodinskih biciklista: "Budi brža od kancera"

|   Info
Cilj vožnje je širenje poruke o redovnim pregledima ženskih reproduktivnih organa. Njihov povratak u Jagodinu očekuje se u nedelju, petog jula
Foto: TV Kopernikus

 

Udruženje „Jagodinski biciklisti“, u saradnji sa Udruženjem za kolposkopiju i cerikalnu patologiju Srbije, protekle subote, po peti put krenulo je u akciju „Budi brža od kancera“. 

Vožnja traje devet dana, a u njoj učestvuju jagodinski biciklisti-rekreativci različitih zanimanja. Akcija je humanitarnog karaktera i tokom nje pokušavaju da podignu svest o važnosti redovnih lekarskih pregleda ženskih reproduktivnih organa:

-Ako se bilo šta otkrije ranije, može lakše i brže da se spase. Što kaže naš narod: „Bolje sprečiti, nego lečiti“. Moramo stalno da podsećamo na to, da podižemo svest kod ljudi. Prethodnih godina vozili smo do Dunava, prešli smo sever i jug Srbije prošle godine. Ove godine smo rešili da ponovimo dunavsku turu. Specifična je situacija sa virusom, ne znamo kako će da se odvija, pa smo rešili da ne lutamo previše i da idemo na poznat teren. To je oko 600 kilometara vožnje za devet dana. Za razliku od prethodne, ove godine nećemo moći do Rumunije. Prošle godine smo prelazili granicu, išli tamo i širili istu poruku. Ipak, ove godine, zbog trenutne situacije jedan dan ćemo odmarati u Kladovu –rekao je dr Boris Đorić iz Udruženja „Jagodinski biciklisti“.

-Smatram da su žene stub društva i najznačajnija karika zato što zdrava žena je ustvari uslov za zdravu porodicu, zdrava porodica za stabilno društvo, a samo društvo čini jednu zemlju. Zato je važno da žene vode brigu o svom zdravlju jer su potrebne svojoj deci, svojoj porodici i društvu. Ja već četiri godine vozim bicikl sa svojim društvom. Imamo kraće i duže ture, tako da sam spremna –rekla je Marijana Cvetković, nastavnik geografije.

Jagodinski biciklisti su na promotivnu vožnju krenuli sa gradskog trga, a povratak u Jagodinu očekuje se petog jula.

D.M.