Akcija sakupljanja električnog otpada

|   Život
Udruženje "Eko gerila Niš" i Socijalna zadruga Roma "eko-AKTIV" pokreću zajedničku akciju sakupljanja sitnog električnog i elektronskog otpada.
Foto: Pixabay

 

Iz udruženja "Eko gerila Niš" kažu da je akcija kontinuirana, bez vremenskog ograničenja, i da se sprovodi tako što građani mogu odložiti svoj otpad na sledećim punktovima:

1. Tekvondo klub "Ramin-Niš" i Tekvondo klub "Feniks-Bulevar" - TC Zona 2, Bulevar Nemanjića 85a, 2. sprat, lokal 82
2. Romski kulturni centar - Pukovnika Rajevskog 1 (ponedeljak - petak od 7 - 15h)
3. Udruženje penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije - Dušanova 8, Niš.

Udruženja "Eko gerila Niš" napominje da pod “električnim i elektronskim otpadom” ovom prilikom podrazumevaju:
- male kućne aparate
- računarske komponente i periferije (tastatrue, miševe), štampače, istrošene tonere i kertridže,
- svetiljke (fluorescentne cevi, neonske svetiljke, sijalice sa užarenim vlaknom - za sada se kod nas LED sijalice ne recikliraju),
- zvučnici i slušalice, daljinski upravljači,
- dečije električne igračke (vozići, automobilčići, video igrice...),
- razna elektro-oprema (prekidači, ispravljači, utičnice) itd.

“Razlog pokretanja akcije je što u Nišu nema mesta na kojima građani mogu na bezbedan način odložiti sitan električni i elektronski otpad i ne postoji njegovo organizovano prikupljanje. Ovaj otpad spada u vrstu opasnog otpada, kontaminira zemljište i ne sme se mešati sa ostalim otpadom, odlagati pored kontejnera, a naročito bacati u prirodu. Zato želimo da ga predamo na reciklažu, gde mu je i mesto”, poručuju iz udruženja "Eko gerila Niš".

“Prema dogovoru, prikupljeni otpad će redovno preuzimati E-reciklaža Niš. Obzirom da akciju pokrećemo iz čisto ekoloških razloga, pošto je cilj delovanja našeg udruženja očuvanje životne sredine i podizanje ekološke svesti, sa njima nismo pregovarali o ceni koju bi plaćali za otkup tog otpada, a od novca koji prikupimo želimo da formiramo fond za uređenje zelenih površina u Nišu. Pristup tom fondu bi imali svi građani i stambene zajednice koje žele da unaprede svoju okolinu” , napominju iorganizatori akcije.