Besplatni pravni i psihološki saveti na portalu "Podrška"

|   Život
Tim organizacije "Naša podrška" iz Paraćina čine lekar, psiholog i novinari koji rade na portalu. Pitanja se mogu postaviti putem sajta, a odgovor se može dobiti u najkraćem roku. Projekat je podržan od strane kompanije „Moravacem“ i paraćinskog Centra za socijalni rad
Foto: TV Kopernikus

 

Psihičko i fizičko nasilje u porodici, na poslu ili u partnerskoj vezi, ali i depresija uzrokovana različitim situacijama u ličnom životu i društvu – problemi su sa kojima se svakodnevno susrećemo. Mnogi ne znaju kako i kome da se obrate za pomoć, dok ima i onih koji problem iz brojnih drugih razloga ne žele da prijave. Takve situacije se, nažalost, u velikom broju slučajeva završavaju samoubistvom. Tim novoosnovanog Udruženja „Naša podrška“ iz Paraćina prepoznalo je ozbiljnost ove situacije, te je odlučilo da putem svoje organizacije i uz pomoć svog portala „Podrška“ besplatno pruži psihološke savete licima kojima su oni i potrebni.

-Svi naši padovi i neuspesi u toku prethodne godine sastavni su deo života. Izazovi mogu na dva načina uticati na nas: da nas ojačaju ili slome. Međutim, nije svako od nas jak da pregura ovaj krizni period u životu. Nekada je potrebno potražiti i profesionalnu pomoć. Smatram da je to u malim sredinama, poput naše, još uvek tabu tema. Mi hoćemo da kažemo svakom ko se bori sa nekim problemom da je to sasvim normalno i da nije sramota potražiti psihološku pomoć. Za nekog ko se još uvek nije usudio da je potraži, za početak može da nam se obrati putem portala –rekla je Aleksandra Jokić, predsednica Udruženja „Naša podrška“.

Udruženje čine psiholog, lekar, novinari koji rade na portal i drugi aktivisti. Pored pružanja psiholoških, Udruženje putem sajta daje i besplatne pravne savete iz oblasti zaštite ljudskih prava.

-Posebno mislimo na žrtve nasilja u porodici koje mogu biti u strahu da odu negde, da se obrate i da potraže pravnu pomoć, da se informišu o svojim pravima. Mislim da mnogi u Srbiji nisu informisani šta sve spada pod psihičko i fizičko zlostavljanje. Možda je neke ljude stid da kažu da imaju problem i da ih vide kod advokata –istakla je Jokić.

Željena pomoć može se dobiti jednostavnim popunjavanjem formulara na portalu podrška.org. Potrebno je uneti tražene podatke, a kako navode iz Udruženja, tim će se potruditi da u najkraćem roku da odgovor na postavljeno pitanje. Na portalu se mogu pročitati i brojni edukativni tekstovi iz oblasti psihologije i ličnog razvoja, a projekat su podržali kompanija „Moravacem“ iz Paraćina, kao i tamošnji Centar za socijalni rad kroz program „Partnerstvo za budućnost“.

D.M.