Brnabić: Srbija ostaje posvećena reformama na evropskom putu

|   Info
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je u razgovoru sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem izjavila da Srbija ostaje posvećena reformama na evropskom putu jer su one u interesu naših građana.
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

Ana Brnabić je zahvalila Varheljiju i šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelu Žiofreu na podršci koju pružaju Srbiji u procesu evropskih integracija.

Ona je izrazila nezadovoljstvo zbog jučerašnje izjave Petera Stana u vezi sa imenovanjem Nenada Rašića za ministra Kosova za zajednice i povratak, navodeći da je to u suprotnosti sa Briselskim sporazumom i sa voljom naroda koja je iskazana na izborima.

Brnabić je rekla da je fokus Vlade nastavak reformi u oblasti vladavine prava i pre svega u oblasti pravosuđa, u skladu sa ustavnim amandmanima koji su usvojeni na referendumu u januaru ove godine.

U koordinaciji sa Venecijanskom komisijom, Vlada radi na izradi seta pravosudnih zakona, čiji je cilj da pravosuđe bude nezavisnije i efikasnije, kazala je Ana Brnabić.

Pored toga, kako je istakla premijerka, fokus će biti na usvajanju seta medijskih zakona na kojima radi novo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i nastavku reformi u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Varhelji je izrazio podršku procesu evropskih integracija Srbije i kao ključne teme od značaja za dve strane izdvojio energetiku i migracije.

On je podsetio da je Evropska komisija odredila 165 miliona evra finansijske podrške za oblast energetike i da će nastaviti da podržava energetski diversifikaciju na Zapadnom Balkanu.

Pored toga, kako je istakao Varhelji, važno je nastaviti saradnju u oblasti borbe protiv nelegalnih migracija, u čemu Srbija može da računa na pomoć i podršku EU, kao i dalje usaglašavanje vizne politike sa EU.

Sastanku su prisustvovali ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, kao i  Emanuele Žiofre.