Članovi Književnog kluba "Dušan M. Dačić" iz Bagrdana gostovali u Jagodini

|   Info
Tokom večeri, gostujući autori čitali su svoje stihove iz nedavno objavljenog zbornika „Zavičajni pesmoplovi“, a sastavni deo večeri bio je i kvalitetan muzički program
Snežana Bihler, Ratko Stojilović i Zdravko Sretenović tokom večeri

 

Članovi Književnog kluba „Dušan M. Dačić“ iz Bagrdana gostovali su proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini. Ujedno je i predstavljen njihov zbornik koji nosi naziv „Zavičajni pesmoplovi“. 

Književni klub „Dušan M. Dačić“ osnovan je 21. oktobra 2018. godine i najmlađi je seoski klub ovakve vrste u Srbiji. Ovo Udruženje redovno radi na promociji pisane reči kako u svom selu, tako i u okolnim. Njihove aktivnosti sastoje se iz organizovanja književnih večeri sa različitim autorima, ali i iz gostovanja po literarnim manifestacijama širom naše zemlje:

-U našem okruženju, Bagrdanu i okolnim selima, postoje ljudi koji se bave pisanjem, pa smo onda došli na ideju i da osnujemo klub. On trenutno ima 18 aktivnih članova. Radimo tako što redovno organizujemo događaje sa poznatim književnim imenima, ali isto tako i mi gostujemo na određenim književnim manifestacijama. Zahvaljujući lokalnoj samoupravi i donaciji opštine, uspeli smo da odradimo i prvi samostalni zbornik. Nosi naziv „Zavičajni pesmoplovi“. Kum je bio Ratko Stojilović koji je ujedno radio i recenziju knjige. Zbirka obuhvata radove dvadeset jednog pesnika. Dela trojice autora su posthumno obrađena, a to su pesme Dušana M. Dačića, prote Milana Miloševića i Stojana P. Vučkovića. Zbirka je takva da sadrži pesme različitih tema: od ljubavnih i rodoljubivih do dečijih. Odradili smo promociju u Bagrdanu, Donjem Račniku i Brzanu, odakle imamo i članove kluba. U Donjem Račniku književno veče nije održano punih 40 godina, a u Brzanu nikada, tako da na taj način radimo propagandu pisane reči –rekao je Zdravko Sretenović, predsednik Književnog kluba „Dušan M. Dačić“ iz Bagrdana, istakavši tom prilikom da je saradnja sa Klubom „Đura Jakšić“ na zadovoljavajućem nivou.

Tokom gostovanja u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini, čitanjem svojih stihova prisutnoj publici predstavilo se nekoliko autora čiji su radovi zastupljeni u ovom nedavno objavljenom zborniku, a to su: Dragica Šreder, mr Milovan A. Pavlović, Hadži Koviljka Ilić, Aleksandar Milojković, Marina Pantić, koja je čitala i biografiju Dušana M. Dačića, Miroslav Mitrović, Svetlana Milijana Nikolić, Dušan Tomić, Malina Pavlović i predsednik kluba Zdravko Sretenović. Pored njih, govorili su i predsednica jagodinskog književnog kluba Snežana Bihler i  književnik Ratko Stojilović, ujedno autor recenzije zbornika, koji je zbornik opisao kao “vanvremenski“. Tokom večeri, Sretenović je uručio i zahvalnicu Snežani Bihler, za uspešnu saradnju ove dve ustanove kulture.

Priređen je i bogat muzički program, u kom su se pored Duška Dimitrijevića Endžija, predstavili i mlada vokalna solistkinja Anđela Trajković, kao i, takođe mladi, solista na fruli i saksofonu Stefan Dugalić, čiji su nastupi izazvali oduševljenje prisutnih. 

Iz kluba su istakli da imaju velike planove za period pred njima. Uskoro ih očekuje objavljivanje zbirke dečije poezije, objavljivanje prve knjige predsednika kluba Zdravka Sretenovića, kao i gostovanja u drugim gradovima i mestima koji su zbog pandemije korona virusa odloženi.

D.M.