Dom porodice Pavlović - kratka priča o čuvenih 7 generacija

|   Život
Iza kapije u Gospodar Jevremovoj 39, danas živi Đorđe Pavlović, jedan među retkima koji imaju privilegiju boraviti u kući čiji zidovi čuvaju deliće mozaika naše istorije, ali i priče i predanja o kojima nećemo čitati u udžbenicima. Ne dešava se često da čitavih 7 generacija boravi na jednoj jedinoj adresi. Stoga je i dom Pavlovića ne samo riznica ličnog nasleđa jedne od nauglednijih beogradskih porodica, već i bogate istorijske arhive celog našeg naroda.

Dom porodice Pavlović se nalazi u Beogradu, u ulici Gospodar Jevremovoj 39 i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Kuća je podignuta 1882. godine kao prizemna porodična kuća Koste St. Pavlovića, tadašnjeg načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova i bivšeg upravnika niške varoši po oslobođenju od Turaka. Pre izgradnje, Kosta Pavlović zajedno sa profesorom Ljubom Kovačević i generalom Jovanom Miškovićem (potonji predsednici Srpske kraljevske akademije) kupuje placeve u nizu, na dunavskoj padini. Do danas je sačuvane ,,svedodžbe“ tadašnjeg gradonačelnika Ž. M. Blaznavca o kupovini placeva.

Ukupno 136 godina prošlo je odkad je Đorđev pradeda udario temelje kuće. Kao okružni načelnik i prvi gradonačelnik Niša po oslobođenju od Turaka, Kosta Pavlović već je tada bio Beograđanin od ugleda i poštovanja. On i njegova supruga Anka želeli su se skućiti upravo u starom jezgru grada, gde su i ostale imućne porodice u to vreme kupovale svoje placeve.

Posebno je interesantan posetiocima kutak koji predstavlja Pavloviće u 1.sv ratu kao članova Vlade, vojnika, dobrovoljaca...

I kutak koji predstavlja školovanje i razvijanje Pavlovića u Engleskoj

Ukoliko želite prošetati kroz istoriju "u malom", prostorija površine od oko 110 metara kvadratnih biće vam prva odrednica. U nju je stao gotovo čitav vek i po nasleđa koje su Pavlovići decenijama čuvali.