EU pozdravila završetak važnog koraka u reformi Ustava

|   Info
Evropska unija danas je, konstatujući da su birači, prema preliminarnim rezultatima, izrazili podršku predlogu izmena Ustava Srbije, pozdravila završetak "ovog važnog koraka" u reformi Ustava, saopštio je portparol Evropske komisije Peter Stano.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet

Proces reformi za jačanje nezavisnosti pravosuđa ne završava se ovde i treba da se nastavi, poručio je Stano u pisanoj izjavi i ukazao da je za efikasnu implementaciju ustavnih amandmana potrebno izmeniti i dopuniti niz zakona u pogledu jačanja nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje EU.

"Njih bi trebalo pripremiti kao prioritet kroz sveobuhvatnu reformu relevantnih zakona, u skladu sa evropskim standardima", naveo je Stano u izjavi.

On je dodao da EU pozdravlja nameru Vlade Srbije da nastavi sa uključivanjem Venecijanske komisije u naredne korake i da  će nastaviti da pomno prati taj proces i da pruža finansijsku i tehničku podršku za sprovođenje reformi pravosuđa.

"Evropska unija u isto vreme žali što nije bilo moguće postići sporazum sa vladom Кosova koji bi omogućio Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće na Кosovu, u skladu sa dosadašnjom praksom", naveo je Stano u pisanoj izjavi.