Festival "Recitacionica" u Jagodini do 14. do 16. oktobra: Prijave do 1. oktobra

|   Info
Mogu da učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola. Selektor je glumica Maja Kolundžija, dok će u žiriju biti Ljubivoje Ršumović, Milorad Miki Damjanović i predstavnik grada Jagodine. Prijave se vrše putem mejla recitacionica@gmail.com, a sve detaljnije informacije mogu se naći na Fejsbuk i Instragram stranicama festivala
Foto: TV Kopernikus

 

Republički festival kazivanja poezije “Recitacionica”, prvi po redu, biće održan od 14. do 16. oktobra u Jagodini.

Cilj organizovanja „Recitacionice“ taj je da se ova forma izražavanja polako vrati među decu i mlade. Iz uprave festivala istakli su da su mladi ljudi, a pogotovo oni najmlađi, pod velikim uticajem društvenih mreža i sadržaja koji se nudi na njima, te da nisu toliko svesni značaja recitovanja za njihov duhovni razvoj.

-Ideja organizovanja ovog festivala krčka se već duže vreme u mojoj glavi. Mi u Srbiji nemamo nijedan festival recitatora. Postoji festival “Dani Danila Lazovića”, ali to je festival studenta glume i tu deca nemaju pristupa. Ja radim sa decom godinama unazad i otprilike znam šta im fali i koja su im interesovanja. Deca koja dolaze kod mene u školu glume imaju to interesovanje, ali nemaju gde da ga iskažu. Odatle meni ideja da napravimo festival, da recitovanju i toj nekoj vrsti izražavanja damo na bitnosti jer, između ostalog, na Fakultetu dramskih umetnosti jedna od obaveznih stvari je recitacija –rekao je Petar Mitić, direktor festivala.

Priliku da se takmiče imaju učenici osnovnih i srednjih škola, a kako navode iz uprave, interesovanje kandidata je na zadovoljavajućem nivou. 

-Takmičari mogu da se prijave do 1. oktobra putem mejla recitacionica@gmail.com. Selektor festivala je Maja Kolundžija, dramska umetnica iz Beograda. Žiri će imati tri člana, a to su: pesnik Ljubivoje Ršumović, kao predsednik, glumac Milorad Miki Damjanović i jedan predstavnik grada Jagodine. Bira se 10 najboljih iz svake kategorije: od prvog do četvrtog, od petog do osmog razreda i od prvog do četvrtog razreda među srednjoškolcima. Prva mesta u svim kategorijama dobiće novčanu nagradu –rekao je Mitić.

Pored najboljih recitatora, biće nagrađen i najbolji mladi pesnik uzrasta do 25 godina. Potrebno je da se pošalje autorska pesma na mejl festivala, a žiri će izabrati najbolju. Autor će dobiti nagradu koja će nositi ime našeg nedavno preminulog pisca za decu Peđe Trajkovića, a koja se sastoji od unikatne povelje i štampanja zbirke pesama. Sve detalje oko prijave, zainteresovani mogu naći na Fejsbuk i Instagram stranici festivala, a pokrovitelji manifestacije su Skupština grada Jagodine, Kulturni centar „Svetozar Marković“, Kulturno-umetničko društvo „Temple of art“ iz Jagodine, inače organizator festivala i prijatelji.

D.M.