Gimnazija u Jagodini obeležila 154 godine postojanja i rada

|   Info
Tim povodom, priređen je i prigodan kulturno-umetnički program koji se sastojao od muzičkih nastupa, ali i od performansa u pet slika pod nazivom „Budi kamen“ koji govori o položaju žene u društvu
Foto: TV Kopernikus

 

Gimnazija „Svetozar Marković“ u Jagodini obeležila je prošlog ponedeljka prigodnom svečanošću 154 godine postojanja i uspešnog rada.

Direktor Miroslav Veljković istakao tom prilikom da mu je drago što Gimnazija u Jagodini postoji i uspešno radi toliko godina, ali i da isto tako zajedno sa profesorima oseća veliku odgovornost da nastave stazom uspeha kao što je to bio slučaj i do sada.

-Pre svega smo ponosni na decu, jer sticajem okolnosti, zbog tradicije i svega ostalog, mislim da najbolji đaci iz osnovnih škola dolaze kod nas. S jedne strane nam je to lakše, a s druge strane se osećamo i odgovornije, jer se mora dodatno raditi sa njima. Evo sada nekoliko godina pauze zbog korona virusa kada nismo održavali akademije, vidimo koliko nije lako nastaviti negde kada prekinete nešto. Tako da nam to daje još jedan putokaz da kontinuitet mora da postoji. Bez njega, u bilo kom poslu, a posebno u obrazovanju, to je neminovnost. Mislim da smo mi to shvatili i da smo decu ponovo ubacili u onaj kolosek u kom treba da budu. O značaju Gimnazije ne treba mnogo trošiti reči. Ona zaista treba da bude stožer obrazovanja u društvu jer bi trebalo iz gimnazije i po novim planovima i programima Ministarstva prosvete da izniknu nove diplomate, političari, naučnici, umetnici i time je naša obaveza još veća –rekao je Veljković.

Povodom obeležavanja ove značajne godišnjice, priređen je i prigodan kulturno-umetnički program. Započet je izvođenjem himne “Gaudeamus Igitur”, nastavljen je muzičkim nastupom pobednice muzičkog takmičenja Pomoravskog okruga “Frankofonija” za 2023. godinu Danice Kojić i drugih učenika, a bitan deo događaja bio je i performans u pet slika koji nosi naziv “Budi kamen”. On se bavi položajem žene u društvu, a u njemu su učestvovali učenici ove škole. Iz rukovodstva ove obrazovne ustanove  istakli su da imaju velike planove za budućnost, a prvi koji sledi je priprema za državnu maturu. 

Podsećanja radi, Gimnazija “Svetozar Marković” u Jagodini osnovana je davne 1869. godine, kao prva srednja škola u Jagodini pod nazivom „Gimnazijska realka“. Od 1946. godine, ova obrazovna ustanova nosi ime Svetozara Markovića i danas je pohađa oko 600 đaka na pet različitih smerova.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar