Gradsko pozorište Jagodine: Uskoro "Teatar komedije" i dečija scena subotom

|   Info
Na sastanku Asocijacije gradskih pozorišta Srbije u Požarevcu, doneta je odluka o osnivanju festivala na kom će se takmičiti predstave čija su pozorišta članovi. U avgustu, Gradsko pozorište Jagodine kreće sa pripremom jedne ansambl i jedne dečije predstave
Foto: TV Kopernikus

 

Protekla sezona bila je izuzetno uspešna za Gradsko pozorište Jagodine. Uprkos zastoju zbog pandemije korona virusa, uspeli su da pripreme i odigraju dve uspešne predstave za odrasle i jednu dečiju, a na festivalima širom naše zemlje osvojili su brojne nagrade, na šta su oni vrlo ponosni:

-Održali smo kontinuitet igranja, što je jako važno za svako pozorište, pa i za naše. Ja često govorim da su probe za predstave isto kao i trening za utakmice u sportu. Ukoliko ste dugo van toga, onda je problem i u pozorištu i među glumcima. Konstatovali smo da je posvećenost pozorištu još uvek jako dobra. Svi oni koji na bilo koji način učestvuju u našem pozorištu su uvek tu i rado prihvataju obaveze i uloge –rekao je Vladimir Jovanović, upravnik Gradskog pozorišta Jagodine.

Na nedavno održanoj sednici, doneto je nekoliko važnih odluka koje će, prema rečima upravnika, dosta uticati na dalji rad pozorišta. U planu je da bude otvorena scena „Teatar komedije“, kao i priprema za dečiju scenu svake subote u mesecu:

-Odvojićemo komedije koje će se igratu u okviru „Teatra komedije“. Imamo jedan sporazum koji podrazumeva naše aktivnije učešće na Festivalu „Dani komedije“, ali još uvek ne bih otkrivao koje su to namere. Mislim da ćemo i tu stvar realizovati. Što se tiče dečije scene, pored redovnih predstava koje imamo za decu, škole i vrtiće, mi ćemo otvoriti i scenu subotom. Iz ranijeg iskustva, smatram da ima interesovanja i za predstave subotom. Roditelji mogu da dovedu decu ili ona mogu sama da dođu, bez obzira na to da li su gledali predstavu ili ne. Na sastanku Asocijacije u Požarevcu data nam je podrška po tom pitanju. Pozorišta koja pripadaju Udruženju imaju znatan broj dečijih predstava tako da su oni spremni da gostuju ovde, ali i mi kod njih. Nadam se da ćemo to realizovati –istakao je Jovanović.

Na nedavno održanom sastanku Asocijacije gradskih pozorišta Srbije, čiji je Gradsko pozoriše Jagodine član, doneta je i odluka o osnivanju jednog festivala:

-Krenućemo sa pripremama za organizaciju festivala među pozorištima koji čine tu asocijaciju: za odrasle, ali i za decu. Još uvek nije mnogo toga utvrđeno, ali smo se dogovorili da u najskorije vreme  i to učinimo. Nadam se da će to biti vrlo brzo: možda ne do kraja ove, ali već početkom sledeće godine. Važno je i to da smo postigli finansijsku stabilnost. Bez sigurnih finansija, teško je bilo šta realizovati, a kamoli ove naše ambiciozne planove –naglasio je upravnik.

Gradsko pozorište Jagodine ima velike planove za predstojeću sezonu, koja počinje u oktobru. U avgustu će početi sa pripremom jedne ansambl i jedne dečije predstave, a krajem godine počeće sa pripremom još jedne predstave za odrasle koja će biti na njihovom repertoaru. 

D.M.