IN MEMORIAM: Preminuo Bajo Džaković (27.5.1960. - 2.10.2018.)

|   Info
Istaknuti pisac i novinar biće sahranjen 4. oktobra u 12:30 na gradskom groblju u Jagodini
Foto: TV Kopernikus

 

Danas je preminuo poznati pisac i novinar, naš dugogodišnji kolega i prijatelj Bajo Džaković u 59.godini posle kraće i teške bolesti.

Bajo Džaković je rođen 27.maja 1960.godine u Jagodini. Bio je dugogodišnji urednik i novinar nedeljnika ,,Novi put'' u kome je radio gotovo tri decenije. Od 1975.godine objavljivao je pesme, priče, književnu kritiku i publicistiku u preko sto glasila u zemlji i inostranstvu, a zastupljen je u više stotina antologija i književnih zbornika i prevođen na desetak evropskih jezika.

Objavio je preko 40 autorskih knjiga, od čega 28 knjiga poezije, i priredio isto toliko antologija i književnih zbornika.

Nagrađivan je brojnim i značajnim književnim i društvenim nagradama i priznanjima, od Oktobarske nagrade grada Jagodine i nagrade ,,Svetozar Marković'', preko ,,Zlatnog Orfeja'', ,,Zlatne značke '' – Kulturno prosvetne zajednice Srbije, ,,Zlatnog slova'', ,,Zlatne povelje'' Srpskog pera, ,,Smelog cveta'' do nagrada ,,Ravaničanin'', ,,Blažo Šćepanović'', ,,Dušan Srezojević'', ,,Pesnička hrisovulja'', ,,Živojin Pavlović'', Počasne povelje Udruženja književnika Srbije, nagrade Internacionalne akademije ,,Ivo Andrić'' za najbolju knjigu.

Bio je urednik više književnih glasila, predsednik Podružnice Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug u više mandata i jedan od osnivača Književnog festivala ,,Srpsko pero''.

Bajo Džaković će biti sahranjen u četvrtak, 04.oktobra u 12,30 časova na Gradskom groblju u Jagodini.

Ljubiša Vujić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar