Ivanuša: Situacija pogoršana zbog nesprovođenja mera i prisustva novih sojeva

|   Info
Epidemiološka situacija u Srbiji pogoršana je zbog kombinacije nesprovođenja epidemioloških mera i prisustva novih sojeva koronavirusa u zemlji, rekao je danas za RTS direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, RTS

Najnovijim presekom stanja u Srbiji registovan je 4.491 slučaj zaraze, a Ivanuša je ocenio da taj broj može da brzo da poraste na 8.000 i da ugrozi zdravstveni sistem.

Naveo je da je teško izračunati koliki procenat građana treba da bude vakcinisan da bi se ostvario kolektivni imunitet i istakao da je prerano govoriti o tome.

Naročito imajući u vidu pojavu virusa koji se lakše prenosi. Ako se virus lakše prenosi, onda treba da bude više vakcinisanih, ukazao je Ivanuša.

Ivanuša je naveo da će u Srbiju putem programa Kovaksa prve vakcine u najboljem slučaju doći u martu i dodao da je Srbija uradila sve kako bi to bilo ostvareno.

Do problema u tom programu je došlo zbog nekih regulatornih uslova i nestašice vakcina, objasnio je on i dodao da su tek pre nekoliko dana prve vakcine distribuirane u Africi.

Na pitanje o "kovid pasošima", čije se uvođenje pominje u Evropskoj uniji, Ivanuša je rekao da je stav SZO da je prerano o tome govoriti, pre svega zbog nedostatka vakcina.

Ivanuša je naveo da bi se uvođenjem tih pasoša pravile razlike između ljudi, što,  nikako nije prihvatljivo.