Jagodina: Sutra počinje besplatna kontrola plodnosti zemljišta PSSSJ

|   Info
Zahvaljujući razumevanju, finansiranju i angažovanju jagodinske lokalne samouprave, registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije grada Jagodine su i ove godine u mogućnosti da besplano izvrše analizu i kontrolu plodnosti zemljišta sa svojih parcela. Uzorci se predaju od 10.avgusta do 15. oktobra u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Jagodine.
Foto: TV KCN

Zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje obaveznu kontrolu poljoprivrednog zemljišta. Kako za 2019.godinu besplatna analiza nije obuhvaćena Uredbom o utvrđivanju programa izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta, lokalna samouprava Jagodine, kao jedina u Pomoravskom okrugu, je izašla u susret poljoprivrednicima sa registrovanim gazdinstvima i omogućila im da kontrolu plodnosti svoje zemlje urade besplatno u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Jagodine (u daljem tekstu PSSSJ).

-Dvadesetak godina unazad naša i ostale stručne službe u Srbiji radile su besplatnu kontrolu plodnosti poljoprivrednog zemljišta, a što je bilo propisano Uredbom od strane ministarstva poljoprivrede tj. Uprave za poljoprivredno zemljište. Prvi put ove godine mera nije obuhvaćena Uredbom, pa je ostalo na tome da je poljoprivrednici sami finansiraju. Na inicijativu pomoćnika ministra Aleksandra Bogićevića, sve lokalne samouprave su dobile dopis i molbu da ove godine pomognu poljoprivrednim proizvođačima i realizaciji ove neophodne mere, koja mora da se sprovodi na svakih pet godina, kada je jedna parcela u pitanju. U Pomoravskom okrugu, jedino se grad Jagodina tome odazvao i angažovao, pa će PSSSJ  uraditi 1250 uzoraka besplatno, za poljoprivrednike sa teritorije grada Jagodine. Sa primanjem uzoraka smo krenuli 10.avgusta a završićemo je 15.oktobra. Svi poljoprivredni proizvođači mogu doneti uzorke u našu službu radnim danima od 7 do 15 časova ili nas kontaktirati putem telefona 035-8221-931, ukoliko postoje neke nejasnoće oko uzimanja uzoraka. Uz to oni moraju da potpišu zahtev, istakla je dr Jasmina Filipović, direktor PSSSJ

Treba napomenuti da cena analize jednog zemljišta iznosi 2000 dinara sa PDV-om i nju će morati da plate svi poljoprivredni proizvođači čije lokalne samouprave nisu opredelile sredstva za besplatnu kontrolu, poput jagodinske. 
Preporuka PSSSJ je da jedan proizvođač ne bi trebalo da vrši analizu na više od 5 do 6 uzoraka, kako bi bio obuhvaćen što veći broj proizvođača sa teritorije Jagodine. U obzir dolaze i uzorci sa parcela u zakupu.
T.Mitrović