Jubilej Izviđačkog odreda "Boško Đuričić" iz Jagodine: 65 godina postojanja i uspešnog rada

|   Info
Do sada je kroz jagodinsku organizaciju izviđača prošlo od 30 do 40 hiljada ljudi u svim kategorijama. Dobitnici su brojnih priznanja, sarađuju sa 150 srodnih udruženja, a u planu je i izrada monografije povodom ove značajne godišnjice
Foto: TV Kopernikus

 

Izviđački odred „Boško Đuričić“ iz Jagodine ove godine proslavlja 65 godina postojanja i uspešnog rada.

Prvi izviđački odred u svetu nastao je 1907., a u Srbiji je nastao na Đurdevdan 1911. godine kao Savez izvidnika Jugoslavije. On je radio do početka Drugog svetskog rata. Posle tog nemilog događaja, organizacija u SFR Jugoslaviji je obnovljena 1950. godine. U Srbiji je nastala godinu dana kasnije, a u Jagodini, 12. maja 1955. godine, osnovan je Izviđački odred „Boško Đuričić“, kada je on započeo sa svojim aktivnostima. Prvi starešina bio je Radoslav Šarić, a jedan od poznatijih bio je i Vitomir Vita Andrić. Do sada je kroz ovaj jagodinski izviđački odred prošlo od 30 do 40 hiljada članova svih kategorija (pčelice i poletarci od 7 do 11 godina, planinke i mlađi izviđači, od 11 do 15 godina, izviđači i planinke, od 15 do 19 godina i brđani i brđanke, koje čine stariji od 19 godina), a u jagodinskom odredu danas ima oko sto članova svih uzrasta. Udruženje je registrovano u Savezu izviđača Srbije, a starešina ovog Odreda Ninoslav Jović, poznatiji kao Gera, istakao je značaj postojanja Izviđačkog odreda: kako za grad, tako i za razvitak mladih ljudi:

-Mi prvo naučimo decu da se druže i da ne postoji razlika između najmlađih i najstarijih. Naravno, postoji hijerarhija u rukovođenju, ali kada idemo na teren, dođemo do tog stepena da smo svi ravnopravni i da se svako dete oseća lepo. Vratili smo decu prirodi. Oni ovde uče kako da koriste alat, da naprave obroke za boravak u prirodi, kako da upotrebe kanap, da podignu šatorsko krilo, ali i da šalju poruke na daljinu pomoću baterijske lampe i zastavica. Takođe, nauče i da koriste kartu kako bi mogli pomoću nje da se kreću. Dete tako nauči da ima obavezu i deo je tima. Mi za ovih 65 godina nismo nijednom prestali sa radom i to nam imponuje. Samo četiri-pet organizacija ima duži staž, a ima ih više od 50 koje su registrovane u Srbiji. Ponosni smo i na to što nijedna manifestacija nije prošla bez našeg učešća. Na svakoj od njih smo prošli sa zapaženim rezultatima. Bili smo u 36 zemalja sveta, a mnogim inostranim udruženjima smo bili i domaćini. Sa više od 150 njih sarađujemo pomoću digitalne aktivnosti namenjene izviđačima koja nosi naziv „Jota joti“  –rekao je starešina i dodao da je njihov slogan “Jednom izviđač – uvek izviđač”.

Mnogobrojne aktivnosti planirane za ovu jubilarnu godinu nisu realizovane zbog pandemijskih okolnosti, pa su prebačene za narednu godinu. U planu je i izrada monografije povodom ovog jubileja, kao i svečana skupština sa starijim članovima. Mnogi od njih pružili su informacije i fotografije za izradu monografije, a iz Odreda ističu sledeće članove: Mladena Stošića Mlađu, Aleksandra Tasića Acu, Miodraga Andrića Mikija, Jugoslava Blagojevića Jugu, Dragana Drljevića Drlju, Dragana Radovanovića Mesija, Svetlanu Jovanović, Milorada Anđelića, Ratka Komareka, Živadina Jovanovića Žiku, Predraga Antića Cukija, Vukašina Pavlovića Vuleta, Miodraga Đorđevića Miška, Ivana Rackova, Dušana Ilića i Slobodana Nikolića Slobu.

Iz Odreda „Boško Đuričić“ istakli su da imaju odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom grada Jagodine i brojnim organizacijama na nivou grada, poput Crvenog krsta, SUBNOR-a, Srpske Pravoslavne crkve, Streljačkog kluba „Jagodina 92“ i Atletskog kluba „Vožd“ iz Jagodine. Takođe, zahvaljuju se svim medijima na saradnji i pruženoj podršci, kao i roditeljima koji su im ukazali poverenje. 

D.M.