Kako sačuvati zdravlje kostiju?

|   Život
Svaka treća žena i svaki peti muškarac koji su starijih godina imaju osteoporozu. Na svetski dan borbe protiv ove bolesti iz Instituta Niška Banja upozoravaju da ona sve češće pogađa i mlade ljude.
Foto: televizija Kopernikus

 

Jasminka Stojadinović kao glavni terapeut Instituta Niška Banja godinama za svoje pacijente vodi borbu sa osteoporozom, koju zdravstveni stručnjaci opisuju kao tihog kradljivca kostiju. Objašnjava nam da pacijenti problem šupljikavih kostiju najčešće otkriju tek kada je bolest u poodmakloj fazi, zbog čega je i lečenje teže. Poslednjih godina ne pogađa samo starije od 50 godina, već i mladu populaciju.

Svetski dan osteoporoze Institut Niška Banja obeležio je na terasi stacionara, gde su građani mogli da razgovaraju sa lekarima i nauče vežbe koje su efikasne u sprečavanju, ili ublažavanju posledica zdravstvenog problema za koga kažu da poprima razmere epidemije.

Zdravlje svojih kostiju možemo sačuvati izbegavanjem rizičnog stila života. Zato nas lekari iz Niške Banje pozivaju da već danas smanjimo unos kafe, ostavimo cigarete i da izađemo u šetnju. Poželjna je šetnja brzim tempom.