Kako zaštititi pšenicu i ječam od štetočina? Evo saveta poljoprivrednih stručnjaka

|   Info
“Ako se pojave u većoj brojnosti, potrebno je obaviti suzbijanje određenim materijama” kažu iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini
Foto: TV Kopernikus

 

Veliki proizvođača u Pomoravskom okrugu posejao je pšenicu. Na nekim parcelama došlo je do nicanja useva gde ima od jednog do dva, a negde od tri do četiri lista. Poljoprivredni stručnjaci primetili su da je na pšenici došlo do pojave cikada, te savetuju poljoprivrednim proizvođačima da pregledaju svoje parcele.

-Ako se pojave u većoj brojnosti, potrebno je obaviti suzbijanje. Ono se može obaviti na preparatima na bazi aktivnih materija deltametrin, cipermetrin, bifentrin i to po uputstvu za upotrebu. Što se tiče samih cikada, one mogu da nanesu štete samim sisanjem sokova iz biljaka, ali veće štete nastaju od mogućnosti prenosa virusa patuljavosti pšenice koja može da dovede do toga da dođe do smanjenja prinosa čak i do 50 procenata –rekla je Ljiljana Jeremić, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini.

Iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini napominju da na ječmu mogu da se pojave vaši. Ukoliko se pojave u većem procentu, potrebno je obaviti suzbijanje istim preparatima kao u slučaju sa pšenicom. Vaši na ječmu prenose virus patuljavosti, a prema rečima poljoprivrednih stručnjaka, to može da dovede do velike štete.

D.M.