Književni klub "Đura Jakšić" u Jagodini obeležio svoju slavu

|   Info
Ovogodišnji kolačar dr Vlado Spiroski kolač za narednu godinu predao je Toniju S. Stojanoviću
Foto: TV Kopernikus

 

Književni klub „Đura Jakšić“ u Jagodini obeležio je danas svoju slavu – praznik Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice.

Ovaj praznik ujedno je i slava Udruženja književnika Srbije. Posle tradicionalnog rezanja slavskog kolača, prisutnima se obratila i Snežana Bihler, predsednica ove ustanove kulture, koja se tom prilikom zahvalila svima koji su svojim prisustvom uveličali slavu:

-Poznato je da je Jovan Damaskin ostao bez ruke i da se molio Bogorodici. Ona mu je i zalečila ruku, te je on u njenu čast i slavu, napravio ovu čudotovornu ikonu koja je nama književnicima izuzetno draga. Mi ćemo i dalje u duhu pravoslavlja i naše srpske tradicije slaviti ovu slavu, na mnogaja ljeta –rekla je Bihler i tom prilikom zahvalila svima koji podržavaju aktivnosti Književnog kluba, kao i lokalnoj samoupravi grada Jagodine.

Ovogodišnji kolačar bio je poznati jagodinski otorinolaringolog i književnik dr Vlado Spiroski:

-Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice jedna je od najznačajnijih ikona u srpskom narodu i jedna od najpoštovanijih ikona u Hilandaru. To što sam ovogodišnji kolačar znači mi puno: i kao čoveku i kao piscu –rekao je dr Spiroski.

Kolač za narednu godinu predat je Toniju S. Stojanoviću. Iz uprave jagodinskog Književnog kluba istakli su da će i dalje obeležavati svoju  slavu, ali i da će se truditi da nastave sa redovnim organizovanjem kulturno-umetničkih akitvnosti.

D.M.