Marinović: Najviše žalbi na broj zaraženih i preminulih i na informacije o zdravstvenoj opremi

|   Info
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da se najviše žalbi koje su mu upućene odnose na broj zaraženih i preminulih, kao i na informacije o zdravstvenoj opremi, lekovima, broju postelja.
Foto: TV Prva

 

Izvor: TV Prva, FoNet

On je za televiziju Prva rekao da je do 7. maja dobio 10 žalbi, a od 7. maja 52 žalbe i da se građani najčešće žale na lokalne institucije od kojih su tražili podatke o broju zaraženih ili o medicinskim sredstvima.

Marinović je rekao da su rokovi za dostavljanje informacija koji se tiču javnog zdravlja mnogo kraći, te da ustanova kojoj su pitanja upućena ima 48 sati za izjašnjavanje.

On je pozvao institucije da objavljuju informacije koje se tiču zdravlja jer su one javne i značajne za građane, jer će ih umiriti i stvoriti poverenje u institucije, dok bi prikrivanje informacija izazvalo paniku i pozvao ih da odgovaraju na pitanja novinara, kako bi oni mogli da daju tačne informacije.

Marinović je dodao da on veruje u informacije koje objavljuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

On je medije pozvao da ne objavljuju informacije o osobama koje su preminule ili zaražene korona virusom, u smislu imena, prezimena, fotografije i druge lične podatke, a zaražene građene pozvao da o tome informišu svoje poslodavce i ostanu u izolaciji.