Minja Petrović iz Jagodine nastavlja studije u Americi

|   Info
Master studije upisala je na Univerzitetu u Indijani. “Još uvek mi je sve ovo nestvarno, ali mislim da ću se snaći. Profesori sa Fakulteta su mi dali veliku podršku” rekla je Minja
Minja Petrović: Foto TV Kopernikus

 

Minja Petrović (25) iz Jagodine trenutno je na završnoj godini osnovnih studija učiteljskog smera na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini. Ipak, ona nije želela da se tu zaustavi. Jaka želja da nastavi svoje obrazovanje u inostranstvu joj se ispunila, tako da će na leto ove godine započeti master studije na Univerzitetu u Indijani, u Americi:

-Krenula sam u potragu za odgovarajući univerzitetom i posle nekog vremena, Univerzitet u Indijani izdvojio se kao najlogičniji izbor. Prvenstveno, zato što on nosi oznaku R1, što znači da je njihova primarna delatnost sprovođenje najrazličitijih vrsta istraživanja. Dakle, oni vam daju mogućnosti i resurse da istražujete ono što vas zanima, da donesete neke dokaze i da ih kasnije primenjujete u praksi. Tamo dobijate mogućnost da sami konstruišete naziv svog master rada, tako da ću se potruditi da povežem ovo čime se sada bavim, sa tim nekim poljem političkih nauka, kao što je npr. obrazovanje u Istočnoj Evropi –rekla nam je Minja na početku razgovora i istakla da je procedura oko prijavljivanja bila jako komplikovana i dugotrajna.

Minja već ima iskustva sa sticanjem obrazovanja u inostranstvu. Provela je jedan semestar osnovnih studija u gradiću Baja, u Mađarskoj, preko programa razmene studenata „Erazumus plus“, koji sprovodi Fakultet pedagoških nauka. Tamo je stekla dobru praksu, a i dopalo joj se jer je imala priliku da učestvuje u drugačijem sistemu rada za decom nego što je kod nas. Pred odlazak u Ameriku - kod nje nema straha, osim pozitivne treme:

-Smatram da će na kraju sve biti u najboljem redu. Zaista imam visoka očekivanja i jedva čekam  da sve to tamo krene. Meni je sve to još uvek nestvarno. Ne mogu u svojoj glavi da zamislim kako će to izgledati. Mislim da ću se dobro snaći –samouvereno kaže mlada studentkinja.

Tokom celog procesa prijavljivanja, imala je veliku podršku svojih profesora. To joj je bila dodatna motivacija da nastavi sa nadograđivanjem svog obrazovanja:

-Moj fakultet je sve vreme bio tu uz mene: kako u tehničkom, tako i u moralnom smislu. Dosta su me motivisale profesorke sa modula engleskog jezika Ivana Ćirković Miladinović i Vera Savić. One su napisale preporuke koje su neophodne za prijavu na univerzitet. Podržale su me i zaista sam im zahvalna –istakla je ona.

Prof. dr Violeta Jovanović, dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, istakla je da je ponosna na Minju i činjenicu da ova obrazovna ustanova ima ambiciozne studente poput nje:

-Ovo je jedan proboj i na američko akademsko tržište, za koje znamo da je najprestižnije u svetu i da mnogo mladih ljudi mašta o tome da upiše neki od univerziteta u Americi. Naš uspeh i rezultat su utoliko veći što je koleginica prošla kroz prijemni ispit i selekciju. Takođe, uspeh je i to što naš fakultet, zahvaljujući modulu za engleski jezik i našim divnim profesorkama, proizvodi studente sa takvim znanjem engleskog jezika, tako da mogu da se nose sa studentima iz celog sveta kojima je engleski maternji jezik –rekla je Jovanović.

Sada kada je dugotrajna procedura oko upisa završena, Minja se koncentriše na preostale ispite na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, kako bi što pre diplomirala, jer nastava na master studijama u Americi počinje 23. avgusta. Još uvek nije sigurna da li bi tamo ostala ili bi se vratila. Ali jedno je sigurno – želi da radi ono za šta se školovala: kao učitelj.

D.M.