Napadnut svaki četvrti računar

|   Infotehno
Prema najnovijim podacima kompanije Kasperski, Srbija se u junu ove godine našla na sedmom mestu globalne liste zemalja po broju napada na industrijske računare, sa udelom od 26,1 odsto industrijskih računara koji su pretrpeli neki vid napada, što je znatno više od globalnog proseka od 14,1 odsto.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet

Ispred Srbije se nalaze Etiopija sa 38,7 odsto, Alžir sa 32,8, Sirija sa 29,4, Jemen sa 28,7, Ruanda sa 27,6 i Libija sa 26,4 odsto.

"Sajber napadi na industrijske organizacije smatraju se izuzetno opasnom pretnjom, jer imaju potencijal da prouzrokuju velike materijalne gubitke i dovedu do zastoja proizvodnog ciklusa celog sistema", upozorila je u saopštenju kompanija Kasperski.

Prema njihovoj analizi, najveći broj pretnji u junu došao je sa interneta, koji je tokom godina postao glavni izvor infekcije ICS računara sa udelom od 6,38 odsto, a zatim putem mejla 2,72 odsto i preko prenosnih uređaja 1,33 odsto.

"Jedna od taktika sajber kriminalaca je da napade na industrijske sisteme uglavnom vrše preko zaposlenih, pa je stoga adekvatna obuka jedan od ključnih mehanizama odbrane", izjavio je generalni menadžer kompanije Kasperski za Istočnu Evropu  Miroslav Koren.