Nastavljena akcija grada Jagodine: Volonteri pružaju pomoć već četvrti dan

|   Info
„Telefon radi non stop, primaju se zahtevi građana i do svakog ćemo doći“ rekla je Biserka Jakovljević, direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini
Foto: TV Kopernikus

 

Uredbom Vlade Republike Srbije, zbog širenja korona virusa, lica koja su starija od 65 godina i ona koja imaju više od 70 godina, a koja žive na selu, imaju zabranu kretanja u javnosti. Tim povodom, Skupština grada Jagodine i Centar za socijalni rad, doneli su odluku da krenu u akciju pružanja pomoći tim licima, ali i onim ljudima koji su bolesni i socijalno-ugroženi. U realizaciji akcije, koja se uspešno sprovodi već četvrti dan, pomažu im brojni mladi volonteri, koji svakoga dana ovim osobama uručuju pomoć u vidu prehrambenih i higijenskih proizvoda. Dnevno stigne oko 300 poziva za pomoć, a iz Organizacije ističu da će stići i do najudaljenih mesta:

-Prioritet su nam ljudi koji imaju preko 65 godina, koji nemaju rođake da se o njima staraju i koji su bolesni. Želimo da dođemo do najudaljenijih mesta i sela kako bi im uručili pomoć. Nema mesta panici. Molimo sve da budu strpljivi, kol centar neprestano radi i konstantno se primaju zahtevi građana. Do svakog ćemo doći. Imamo veliki broj volontera koji su na terenu, a svi resursi gradskih ustanova su na raspolaganju građanima –rekla je Biserka Jakovljević, direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini.

Volonteri se sve češće javljaju za učešće u ovakvim akcijama. Kažu da im je čast što mogu da pruže pomoć svojim sugrađanima u ovoj situaciji. Oni koji primaju pomoć, veoma su zadovoljni kompletnom organizacijom i zahvalni su zbog toga što grad Jagodina vodi računa o njima u ovom trenutku:

-Sama živim, suprug mi je umro. Pridržavam se svih mera, ne krećem se napolju. Sa minimalnom penzijom, ova pomoć mi mnogo znači –rekla je jedna od penzionerki u Jagodini.

-Imamo 67 i 77 godina. Pridržavamo se svih propisanih mera, a ovu pomoć podržavamo i pozdravljamo. Zadovoljni smo, ceo sistem je fantastičan –rekao je jedan bračni par penzionera.

-Ova pomoć mnogo znači. I da hoće neko da ti pošalje sad, nema kako. Nije lako. Hvala puno –bile su reči jedne gospođe.

Prema rečima nadležnih organa u Jagodini, akcija pružanja pomoći će trajati sve dok vanredno stanje bude bilo na snazi.

Dušan Miletić