Ne odvajamo srpski i ruski narod

|   Info
Najpoznatiji ruski moto skup „Noćni vukovi“ u Srbiji povodom Vidovdana
Foto: televizija Kopernikus

„Utiske koje steknemo ovde, prenećemo našim ljudima. Bitno nam je da pokažemo koliko smo bliski i slični“ rekao je jeromonah Gurije, iz crkve „Trojice Sergijeva Lavra“, tokom kratkog odsedanja sa „Noćnim vukovima“ u Jagodini proteklog četvrtka
Najpoznatiji ruski moto savez „Noćni vukovi“ posetio je srpska pravoslavna zdanja protekle sedmice, a tom prilikom zaustavili su se i u Jagodini, gde su odseli u hotelu „Lion“. 
Oni svake godine dolaze u Srbiju uoči Vidovdana, kako bi posetili pravoslavne crkve, manastire, spomenika i sva zdanja koja su povezana sa pravoslavnom verom i njihovim narodom. Jevgenij Strogov, predsednik Udruženja „Noćni vukovi“ rekao je da Vidovdan za njih ima veliko značenje:
-Srpska istorija nam mnogo znači, kao i Kosovo polje i bitka koja se tamo odigrala. U Moskvi postoji fond kneza Lazara koji vodi Natalija Kacova. Svake godine, za Božić i Vidovdan, iz ovog Fonda šaljemo čestitke i poklone za decu Srbije i Kosova. Radimo na tome da uskoro bude otvorena ulica sa imenom kneza Lazara –rekao je Strogov.
Tokom ovog putovanja, „Vukovi“ na svojim motorima prelaze 8000 kilometara kako bi odali počast pravoslavnoj kulturi, a svake godine sa njima ide i jedno svešteno lice. Ovaj put, sa njima je krenuo jeromonah Gurije, iz crkve „Trojice Sergijeva Lavra“:
-Mi smo narod istog porekla i imamo iste korene. Naša kultura je mnogo slična. Utiske koje steknemo ovde prenećemo našim ljudima. Bitno nam je da pokažemo našem sveštenstvu koliko smo bliski i koliko smo sličan narod –rekao je jeromonah tim povodom.
Oni su se iz Jagodine proteklog četvrtka zaputili ka manastiru Ravanica u Ćupriji, gde su razmenili ikone sa srpskim sveštenstvom. „Noćni vukovi“ potom odlaze u druge zemlje Evrope sa istom namerom, a u rodnu Rusiju vratiće se za par nedelja.
Dušan Miletić

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar