Nemačka spremna da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine

|   Info
Ambasador Nemačke u Crnoj Gori Robert Veber izjavio je da je Nemačka spremna da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine.

 

Izvor: FoNet

"Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak najavio je da će se dijalog pod okriljem EU zvanično nastaviti u julu", rekao je Veber za podgoričku Pobjedu.

On je istakao da Nemačka izričito podržava specijalnog predstavnika u tome i zajedno sa Francuskom spremna je da ponudi pomoć, ako je potrebno.

Govoreći o programu proširenja u nemačkoj agendi, Veber kaže da su proširenje i zapadni Balkan jedan su od prioriteta nemačkog predsedavanju Savetu EU.

"Želimo da finalizujemo pregovaračke okvire i započnemo prve pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom, kao i sa Albanijom, kada ona ispuni potrebne uslove", navodi Veber.

Upitan šta Crna Gora može očekivati od nemačkog predsedavanja, Veber ističe da je otvaranjem svih pregovaračka poglavlja sa EU i prethodno zatvorena tri, pokazala da je predvodnik u regionu.

"Sada je potrebno napraviti konkretnije iskorake u oblastima demokratije, vladavine prava i slobode medija kako bi se stvorili uslovi za početak preliminarnog zatvaranja dodatnih poglavlja", istakao je Veber.