Obeležena slava opštine Rekovac - Spasovdan

|   Info
Liturgija je održana u hramu Prepodobnog Romana, a potom je krenula i litija. Kolač za narednu godinu predsednik Aleksandar Đorđević predao je Bojanu Brašiću iz Oparića
Foto: TV Kopernikus

 

Opština Rekovac obeležila je u četvrtak 6. juna Spasovdan, slavu opštine.

Spasovdan se već 16 godina zaredom obeležava kao slava opštine. Svake godine, na ovaj dan, u porti crkve okupi se veliki broj vernika svih starosnih generacija, a tako je bilo i ovaj put. Obeležavanju slave prisustvovao je i predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević koji je istakao da obeležavanje ovog dana i održavanje tradicije za njih mnogo znače:

-Svaka opština ima ta svoja dva dana: za slavu i Dan opštine i oni su veoma značajni. Tako je i Spasovdan veoma bitan datum za nas. Ovaj praznik slavi veliki broj sela u Levču, a to je i slava naše opštine. Praznik je od velikog značaja za nas i nadam se da ćemo mi i naša pokolenja slaviti i dugi niz godina postojati. Litije su bile standardni deo obeležavanja slave. Međutim, to je bilo prekinuto, ali od prošle godine smo ih vratili kao deo obeležavanja Spasovdana –rekao je Đorđević.

Obeležavanje je započeto služenjem svete liturgije u hramu Prepodobnog Romana. Posle završetka liturgije, krenula je litija: od hrama pa sve do Zapisa u parku ispred srednje škole, gde je održano molitveno pravilo i obilazak oko Zapisa. Zatim je u opštinskoj sali uz prisustvo vernika i sveštenih lica presečen i slavski kolač. Ovogodišnji kolačar, predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević, predao je kolač za narednu godinu Bojanu Brašiću iz Oparića, koji se zahvalio predsedniku na ukazanoj časti. Za sve prisutne tog dana priređeno je i prigodno posluženje.

Dušan Miletić