Obeleženo 50 godina rada slikara Dobrosava Milojevića

|   Info
Tom prilikom, na svečanosti u njegovom domu, predstavljen je i dvojezični katalog jagodinskog Muzeja naivne i marginalne umetnosti o njegovom životu i radu
Foto: TV Kopernikus

 

Slikar naivne umetnosti Dobrosav Milojević obeležio je protekle nedelje, četvrtog oktobra u svom domu u rodnom Donjem Štiplju veliki jubilej – 50 godina uspešnog rada i bavljenja slikarstvom.

Milojević tog dana nije krio zadovoljstvo i ponos zbog proslave ove značajne godišnjice:

-Ponosan sam na svoje početke i na svoju suprugu koja je dosta doprinela mom radu. Ona je umrla osmog jula ove godine. Slikam 50 godina, a da li je uspešno ili ne, samo Bog zna, ja se trudim da to zabeležim kako je bilo nekad. Uglavnom sam srećan. Nikada nisam bio nesrećan i voleo sam oduvek da slikam. Imao sam i uspehe i neuspehe, ali tako to ide. O meni su pisala dva akademika: Dejan Medaković i Vojislav Đurić. Tokom samostalne izložbe u Sloveniji, predsednik Akademije znanosti Slovenije Janez Milčinski mi je tri puta čestitao –rekao je Milojević između ostalog.

O umetniku i njegovom stvaralaštvu, tokom obeležavanja jubileja, govorila je Nina Krstić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini. Ona mu je tom prilikom poklonila i nedavno odštampanu monografiju ove ustanove kulture.

Tom prilikom, predstavljen je i dvojezični monografski katalog o životu i radu umetnika za koji je bila zadužena kustoskinja Jelena Jovanović, koja se takođe obratila prisutnima. Ona je pisala tekst, a za grafički dizajn je bio zadužen Slobodan Štetić

Milojević i dalje stvara umetnička dela punom parom, te se, kako kaže, priprema za Trijenale, gde kao i do sada, predstavljanjem svojih dela želi da ostavi pozitivan utisak.

Dobrosav Milojević slikarstvom je počeo da se bavi 1970. godine i do sada je naslikao više stotina dela različitih formata. Njegove slike, na kojima je uglavnom predstavljen seoski život, predstavljane su na samostalnim i kolektivnim izložbama širom naše zemlje i sveta.  Umetnik je za svoj rad dobio i dosta značajnih nagrada, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

D.M.