Održan 15. karate seminar Velibora Veba Dimitrijevića u Jagodini

|   Sport
Učestvovalo je više od 100 karatista. Seminar je imao i međunarodni karakter, s obzirom na to da su bili prisutni i karatisti iz Engleske
Foto: TV Kopernikus

 

Karate seminar Kaze ha budo  Akademije, 15. po redu, održan je protekle sedmice, od sedmog do devetog februara u sali Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini. Seminarom je rukovodio sensei Velibor Vebo Dimitrijević, 7. dan.

Seminar je okupio više od 100 učesnika, a sensei Dimitrijević je istakao da želi da vrati poverenje u karate kao plemenitu veštinu:

-Voleo bih da vratimo sjaj ovom sportu, ali i poverenje u karate kao jednu plemenitu borilačku veštinu. Ona je dobra zato što uključuje sve aspekte čovekovog bića: ne samo fizičku dimenziju koja je prisutna u sportu, nego i mentalnu i duhovnu dimenziju. Do nje se dolazi kontrolom svesti disanja i razvoja unutrašnje energije. To su stvari kojih u sportu nema i to se kod nas izbrisalo. Da bi se time bavili, morate da bude ozbiljan čovek.  Osim fizičke pojave, čovek mora da ima i veru u sebe, osećanja za sebe i druge, altruistički osećaj prema drugim ljudima. Sve te stvari treba da se vežbaju kroz vežbanje borilačkih veština –rekao je Dimitrijević.

Karate seminar je i ove godine imao međunarodni karakter, jer su tu bili i karatisti iz Engleske:

-Fantastično je. Ljudi su veoma prijatni i sarađujemo sa Vebom od 1990. godine. Saradnja je veoma dobra, putujemo širom Evrope i nadam se da ćemo ovo znanje uspeti da prenesemo i našim učenicima –rekao je Norman Gomosol iz Oksforda, koji se karateom bavi pola veka.

Seminar je organizovao karate klub „Hai ken“ iz Jagodine uz veliku pomoć i podršku grada i Jagodinskog sportskog saveza:

-Veliko mi je zadovoljstvo što smo i ove godine kao domaćini jako uspešni. To se vidi i po reakciji naših gostiju. Želimo da nastavimo ovako i da upućujemo mlade ljude u tajne karatea na pravi način. Jagodina je izvanredan domaćin. Zahvalio bih se i Jagodinskom sportskom savezu i lokalnoj samoupravi zato što nam omogućavaju da koristimo ove objekte i da na pravi način okupljamo ljude –rekao je Čedomir Vučićević, predsednik karate kluba „Hai ken“ iz Jagodine.

Dušan Miletić