Održan Malogospojinski sabor u Glogovcu: Izvođači oduševili brojnu publiku

|   Info
Nastupilo je sedam kulturno-umetničkih društava, a događaj je privukao ljude različitih starosnih generacija
Foto: TV Kopernikus

 

Kulturno-umetničko društvo „Glogovac“ iz Glogovca kod Jagodine održalo je protekle srede sedmi po redu Malogospojinski sabor.

-Ovaj sabor održavamo povodom seoske zavetine, Male Gospojine. Iz godine u godinu smo rasli i sada smo došli do broja od 200 učesnika. Pored našeg KUD-a, učestvuje još šest njih: „Krušarska mladost“ iz Krušara,“Stevan Sinđelić“ iz sela Vojska, „Ilinsko vrelo“ iz sela Ilino, „Livdice“ iz Donjih Livadica, „Kušiljevo“ iz Kušiljeva i „Poselo“ iz Glavinaca. Svake godine se trudimo da povećamo broj učesnika i vrlo smo zadovoljni odzivom gostiju i publike. Ovom manifestacijom, želimo da usmerimo decu i da ih sklonimo od ulice, kompjutera i telefona. Na ovaj način se druže, a okupi se oko 500-600 ljudi na našim manifestacijama –rekao je Ivica Antonijević, predsednik KUD-a „Glogovac“.

Iz društva su dodali da u svom radu imaju veliku podršku Skupštine grada Jagodine, pokrovitelja ove manifestacije, i drugih javnih institucija.

-Izuzetnu saradnju imamo sa lokalnom samoupravom, sa Kulturnim centrom Jagodine i Jagodinskim sportskim savezom. Bez njih, ne bi mogli da funkcionišemo na ovom nivou –rekao je Antonijević.

Gostujuća kulturno-umetnička društva istakla su da imaju lepu saradnju sa društvom iz Glogovca, te i da im je drago što su deo jedne tradicionalne manifestacije poput ove.

-Saradnja između ova dva KUD-a je na najvišem mogućem nivou. Traje već nekih godinu dana. Naše prisustvo večeras govori u prilog tome. Svaka manifestacija poput ove je nešto prelepo što se dešava u ovim vremenima, tako da mi to od srca pozdravljamo –rekao je Saša Pavlović, predsednik KUD-a „Kušiljevo“.

Učesnici ovogodišnjeg Sabora pokazali su svoje vrhunsko umeće i talenat na sceni, a mnogobrojna publika uživala je u priređenom programu i svaki nastup nagradila je gromoglasnim aplauzima.

Kulturno-umetničko društvo „Glogovac“ obnovljeno je 2014. godine i jedno je od najaktivnijih na teritoriji jagodinske opštine. Čine ga četiri ansambla u kojima su plesači različitih starosnih generacija, vokalni i instrumentalni solisti, kao i dramska sekcija. Ove godine, održalo je 25 nastupa, redovno se odaziva humanitarnim koncertima, a krajem godine ovo Kulturno umetničko društvo organizuje i godišnji koncert.

D.M.