Održan sastanak Organizacionog odbora 50. jubilarnog sabora "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju"

|   Info
„Nadamo se da će sve proteći u najboljem redu i da će nas vreme dobro poslužiti“ rekao je Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac
Foto: TV Kopernikus

 

Sastanak Organizacionog odbora jubilarnog 50. Sabora „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ održan je proteklog četvrtka u opštinskoj sali u Rekovcu. Sabor će biti održan od 1. do 4. avgusta, a Organizacioni odbor na čelu sa Aleksandrom Đorđevićem, predsednikom opštine Rekovac, čini sve da jubilarni 50. Sabor protekne u najboljem redu:

-Za 1. avgust je planirano otvaranje 27. Likovne kolonije, u Osnovnoj školi u Kalenićkom Prnjavoru. Tu nam dolaze umetnici iz različitih krajeva Srbije. Za petak, 2. avgust, predviđeno je održavanje manifestacije „Zlatni glas Levča“. Ove godine imamo slatke muke sa mestom održavanja ovog događaja. Naime, mi smo od programa „EU PRO“ Evropske Unije dobili sredstva za rekononstrukciju Doma kulture, gde je do sada održavan „Zlatni glas Levča“. Kako se on uveliko renovira, nije moguće da se to tamo održi, te se nadamo lepom vremenu, kako bi bio održan na Letnjoj pozornici u porti Crkve Svetog Romana u Rekovcu. Odmah zatim nam dolazi i glavni dan, 3. avgust. Predviđeno je da ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević otvori Sabor, a cela ceremonija kreće u 18 časova u Kalenićkom Prnjavoru. Posle toga, kreće obraćanje predsednika opštine i otvaranje Sabora uz govor ministra. Na sednici je doneta odluka da Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije dobije povelju „Brativoje Marković“. U nedelju, 4. avgusta, u osam sati po protokolu kreće liturgija, a u 10 sati počinje dolazak kulturno-umetničkih društava. Oko 12:30, u porti manastira „Kalenić“  biće par dešavanja. Predstaviće se naše „Zlatne ruke Levča“ svojim specijalitetima i tradicionalnim jelima. Tu će biti i zdravičari iz različitih krajeva Srbije, ali i slike koje su naslikali umetnici koji su tu od četvrtka. Posle toga kreće svečani defile, a zatim i predstavljanje kulturno-umetničkih društava na velikoj sceni u Kalenićkom Prnjavoru. Biraće se i najlepša saborica i najduži brk. To su sve lepe stvari za gledanje i nadam se da će ljudi uživati. Još jednom, nadam se lepom vremenu i što većoj posećenosti. Uz to će naš tradicionalni Sabor uspeti i nema razloga da bude drugačije –istakao je Đorđević.

Sledeći sastanak Organizacionog odbora na kome će takodje biti donete važne odluke po pitanju ovogodišnjeg Sabora zakazan je za ovu sedmicu.

Dušan Miletić