Održan treći Vino fest u Rekovcu

|   Info
Predstavilo se više od 20 proizvođača i vinarija iz različitih krajeva naše zemlje, a priređen je i zanimljiv kulturno-umetnički program
Foto: TV Kopernikus

 

„Vino fest“, treći po redu, održan je protekle subote u parku ispred srednje Poljoprivredno-veterinarske škole u opštini Rekovac.

Ova manifestacija prošle godine nije održana zbog pandemije korona virusa, ali tradicija je ovaj put nastavljena uz prisustvo više od 20 vinarija i proizvođača vina: kako iz Levča, tako i iz ostalih krajeva Srbije. S obzirom na činjenicu da je levački kraj poznat po izuzetnim vinogorjima i kvalitetnim vinima koje je ispijala srpska srednjovekovna vlastela, predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević istakao je da je ponosan na to što je manifestacija ove godine uspela da privuče veliki broj proizvođača, ali i ljubitelja vina:

-Mi se ponosimo svim tim vinarijama i našim zasadima koji su zaista ogromni u našoj opštini. Ova manifestacija je za nas veoma bitna, a siguran sam i za vinarije iz našeg kraja, ali i iz ostalih krajeva naše zemlje. Veliki je dan za našu opštinu kada okupimo vinarije iz različitih delova Srbije na jednom mestu –rekao je Đorđević.

Izlagači su pohvalili organizaciju ove manifestacije i istakli da je ona jako bitna za promociju vinogorja i zasadima vinove loze po kojima je levački kraj između ostalog i poznat:

-Došli smo ovde kako bi prezentovali deo Srema. Karakteristično za naša vina je to što su sva grožđa sa slankamenačkog podneblja. Prvi put smo ovde. Lepo je organizovano i ambijent je fantastičan –rekao je Saša Lang, predstavnik vinarije „Lang“ iz Inđije.

-Celokupnu proizvodnju radimo iz naših vinograda, što je velika stvar za kvalitet. Ovo je jako dobar kraj što se tiče vinogorja, te su ovakve promocije vrlo značajne –rekla je Marija Miletić Simić, iz vinarije „Miletić“ iz Oparića.

-Neredak je slučaj da vinarije iz ostatka Srbije dolaze u Levač da bi ovde kupili grožđe za svoje vino. Naša vina su karakteristična po izuzetnom balansu između kiselina, aromatike i samog tela vina –rekao je Denis Mirković, menadžer u vinariji „Lastar“ iz Oparića.

Sastavni deo ovogodišnje manifestacije bio je i bogat prateći kulturno-umetnički program. U muzičkom delu programa nastupili su hor „Abrašević“ iz Vrnjačke Banje, kao i kulturno-umetničko društvo „Levač“ iz Rekovca. Pored različitih vrsta sireva i kačkavalja koji se služe uz vina, a koji su se mogli videti i na brojnim štandovima, bilo je i druge vrste hrane. Slatkim i slanim đakonijama predstavila su se dva udruženja žena: „Levčanke“ i „Slatki zalogaj“, čija je bogata trpeza brzo privukla posetioce. Tom prilikom, uručene su i diplome vlasnicima najlepših dvorišta u Levču po izboru Turističke organizacije ove opštine. Najlepše dvorište ima Kata Maksimović iz Sibnice, dok najlepše etno dvorište ima Planka Tanasković iz Cikota. Za najlepše park dvorište nagrađen je Nikola Popović iz Lomnice, dok je nagrada za najlepši detalj otišla u ruke Olivere Obradović iz Kavadara. Nagrade je uručila Mirjana Rakić, predsednica Skupštine opštine Rekovac.

D.M.