Održana 13. "Crevarijada" u Ćupriji: Odlična atmosfera na gastronomskom spektaklu

|   Info
Pobedila je ekipa „Ah ah lepo meni“. Vicešampionska pozicija pripala je ekipi „Slava smarti“, a treće mesto ekipi „Nid“ iz Travnika. Najbolje dekorisani štand ima „Etno lovačka kuća Ćimare“, najlepši tanjir tim „Poštari“, dok je nagradu za najmlađu ekipu odneo tim „Boranija KUD Železničar“
Foto: TV Kopernikus

 

Tradicionalna gastronomska manifestacija „Crevarijada“, 13. po redu, održana je protekle nedelje, 31. jula, u Moravskom parku opštine Ćuprija. Od oko 40 prijavljenih ekipa, najbolja je bila ekipa „Ah ah lepo meni“, koja je, prema odluci žirija, spremila najukusnija creva na žaru.

-Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli da učestvujemo na ovom skupu. Dali smo sve od sebe kako bi pobedili. Trudićemo se da sledeće godine odbranimo titulu i da budemo što jači i što bolji –rekao je vođa ekipe Dragan Simijonović Simbe.

Vicešampionska pozicija pripala je ekipi „Slava smarti“ iz Jagodine, dok je treće mesto osvojila ekipa „Nid“ iz Travnika. Dodeljene su i specijalne nagrade. Priznanje za najbolji dekorisani štand odnela je „Etno lovačka kuća Ćimare“ iz Isakova. Najlepše dekorisani tanjir imala je ekipa „Poštari“, dok je nagrada za najmlađu ekipu pripala timu „Boranija KUD Železničar“.

Tročlani žiri, kojim je predsedavao glumac Srđan Ivanović, bio je na teškim mukama. Od velikog broja lepo dekorisanih tanjira punih ukusnih crevaca na žaru, trebalo je izabrati najbolje. Ivanović je istakao da su nijanse odlučile, a i nije krio zadovoljstvo zbog učešća na jednoj ovakvoj gurmanskoj manifestaciji.

-Ovo mi je jedini put da budem predsednik nečega u životu i imponuje mi. Majka mi je iz Jagodine, ujak je živeo u Ćupriji, a drugi ujak u Paraćinu. Bermudski trougao Jagodina – Ćuprija – Paraćin mi je u srcu i krajnje je bilo vreme da me pozovu. (smeh) Velika mi je čast. Znam celu priču zašto su Ćupričani crevari, Paraćinci džigerani, a Jagodinci ćurani. Bogovi su na našoj strani danas, rasterali smo oblake. Pogledajte koliko ima ljudi i stranih registracija, ima i Jagodinaca. Lepo je, ljudima se ne skida osmeh sa lica, što znači da sva čula uživaju –rekao je Ivanović.

Događaju je prisustvovao i predsednik opštine Ćuprija Jovica Antić koji je pohvalio odličnu organizaciju, ali i da mu je drago zbog velikog odziva takmičara.

-Ovo je jedna tradicija našeg grada. Naziv Ćupričana je crevari i taj nadimak nosimo sa ponosom. On govori o snalažljivosti naših predaka i starih zanatlija. Ova manifestacija je sve veća i veća, ima veliki broj takmičara i postiže neki značaj u turističkom, ali i kulturnom pogledu. Izuzetno sam zadovoljan. Vidi se napredak. Iz godine u godinu je sve bolje. Pokazuje se veliko zajedništvo i visok stepen organizacije –rekao je Antić.

Manifestacija je protekla u odličnom raspoloženju takmičara, a organizatori su se potrudili da prirede i zanimljiv kulturno zabavni program. Nastupilo je nekoliko domaćih kulturno-umetničkih društava, kao i onih iz Bugarske i Rumunije, čiji su nastupi oduševili prisutne, a sat vremena pre proglašenja pobednika, Moravskim parkom zaorilo se veliko kolo. Posle proglašenja pobednika i uručivanja pehara i nagrada sponzora, na scenu je stupio estradni umetnik Željko Šašić, čiji je nastup izazvao veliko interesovanje prisutnih, a čije je hitove publika horski pevala.

Sastavni deo ovogodišnje manifestacije bila je edukativna radionica za najmlađe koja je nosila naziv „Kad porastem biću crevar“, a koja je privukla veliku pažnju dece. Organizovano je i takmičenje u ispijanju piva, a ovogodišnji pobednik je Radoje Lacmanović.

Organizator „Crevarijade“ je Turistička organizacija, a pokrovitelj je opština Ćuprija.

D.M.