Održana akcija davanja krvi u Ribaru kod Jagodine

|   Info
Akciju je Udruženje "Sveta Trojica" održalo u saradnji sa Crvenim krstom i Zavodom za trasnfuziju krvi iz Niša. Sledeća će biti održana 25. februara u prostorijama jagodinskog Crvenog krsta
Mladom Veljku Petroviću ovo je bilo prvo davanje krvi: Foto TV Kopernikus

 

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi „Sveta Trojica“ iz Ribara kod Jagodine održalo je akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama seoskog Doma kulture.

Ovo Udruženje postoji već deset godina i organizuje dve akcije godišnje: na praznik Svetog Trifuna i na praznik Svete Trojice, u julu. Sarađuju sa brojnim organizacijama u okolini poput onih iz Kragujevca, Lapova i Batočine i međusobno se posećuju i pomažu na ovaj način. Dragan Cvetković, potpredsednik Skupštine organizacije davalaca krvi u Ribaru, istakao je da je značaj održavanja ovih akcija:

-Veoma su značajne pogotovo sada kad posle korone počnu da rade bolnice normalno i kada počnu operacije i drugi hitni slučajevi. Tada će ova dragocena tečnost da bude vrlo korisna za sve. Radimo na uključivanju mladih ljudi. Svega ovoga ne bi bilo da nije našeg predsednika Dragana Markovića Palme koji je nam je pomogao kako organizaciono, tako i finansijski, da sve bude kako treba –rekao je Cvetković.

Davalaca je bilo svih generacija: od onih koji su prvi put zavrnuli rukav, do onih koji su se na ovakvim akcijama već odavno odomaćili:

-Prvi mi je put da dajem i lep je osećaj. Poručio bih svojim vršnjacima da dođu da daju krv, jer naše malo nekome znači mnogo –rekao je mladi Veljko Petrović iz Majura.

-Krv dajem već 147. put. Zadovoljstvo je veliko. Predivan je osećaj i do sada sam donirao više od 50 litara krvi. Napunio sam 61 godinu i doniraću dokle god mogu –rekao je Vladan Krstić iz Ćuprije.

Akcija je održana u saradnji sa jagodinskim Crvenim krstom i Zavodom za transfuziju krvi iz Niša. Sledeća akcija u Jagodini biće održana 25. februara u prostorijama jagodinskog Crvenog krsta.

D.M.