Održana obuka za volontere Crvenog krsta Pomoravskog okruga

|   Info
Obuka se sastojala iz teorijskog i praktičnog dela, a govorilo se o sprovođenju akcija dobrovoljnog davalaštva krvi i njihovom značaju
Foto: TV Kopernikus

 

Obuka za volontere Crvenog krsta održana je proteklog utorka u prostoriji ove institucije u Jagodini. Tema dvodnevne obuke ticala se dobrovoljnog davalaštva krvi, a prisustvovalo joj je više od 20 volontera iz skoro svih opština Pomoravskog okruga.

Crveni krst Srbije redovno organizuje različite obuke za svoje volontere sa ciljem da im se pruži određeno predznanje koje je potrebno za sve aktivnosti koje ova ustanova sprovodi. Tokom ove obuke u Jagodini, volonteri su od stručnih lica imali prilike da čuju o tome ko može dati krv, zašto je to bitno i koji su osnovni preduslovi da bi se volontiralo u Crvenom krstu:

-S obzirom na to da su mladi srednjoškolci, neki će moći da daju krvi, a neki ne, želimo da ih podstaknemo da pomognu akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, da pričaju porodicama zašto je to važno, kao i svom okruženju. Naravno, kada napune 18 godina mogu i da daju krv, da razbiju sve svoje strahove i da razumeju koliko je to važno i kako se može pomoći –rekla je Marija Čukić, stručni saradnik za dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Srbije.

Ovakve obuke Crveni krst je do sada sprovodio u brojnim gradovima širom Srbije, a iz ove ustanove ističu da je to za njihove volontere od velikog značaja:

-Redovno radimo obuke jer to je praktično preduslov da budete na jednoj akciji, da znate šta se dešava, jer to je sve posao detalja. Tu svaka uloga ima važno mesto i dobrovoljni davaoci treba da se osećaju prijatno kod nas, a volonteri to treba da im omoguće –istakla je Čukić.

Obuka se sastojala iz teorijskog, ali i praktičnog dela. Pored Crvenog krsta, u sprovođenju obuke pomogli su Zavod za transfuziju krvi iz Niša, kao i transfuziološka služba iz Jagodine.

Dušan Miletić