Održana prva izložba konja u Jagodini

|   Info
Bilo je oko 40 izlagača iz svih krajeva Srbije, a najboljim grlima su dodeljene nagrade. Priređena je i vožnja fijakerima kroz centar grada
Foto: TV Kopernikus

 

Izložba konja svih rasa održana je pre desetak dana po prvi put u Jagodini. Grla su pristigla iz svih krajeva Srbije. Pored onih iz Jagodine, učestvovali su i takmičari iz Svilajnca, Milanovca, Kragujevca, Despotovca, Pančeva i drugih gradova, a bili su izloženi konji svih rasa:

-Ovo nam je prva kombinovana manifestacija gde se ocenjuju konji fijakeri, njihova oprema, stas, poslušnost i tako dalje. Imamo oko 40 izlagača i različitih krajeva Srbije i gotovo sve rase poput lipicanera, engleskog punokrvnog konja, polukrvnog konja, domaćeg konja, haflingera, arapskog konja i brojne druge –rekao je Slobodan Milojević, predsednik Konjičkog kluba iz Jagodine, koji postoji 27 godina. Jedini je ovakav u istoriji grada koji se bavi konjičkim sportom i edukacijom dece i omladine.

Tog dana, u Jagodini su se okupili svi ljubitelji konja. I oni sami nisu krili zadovoljstvo zbog održavanja ove manifestacije, predstavljanja javnosti svojih grla i zajedničkog druženja. Događaj je privukao veliku pažnju javnosti, a najviše onih najmlađih:

-Uzgoj konja je mojoj porodici u krvi. Već četiri godine se bavim dresurom konja i to je moja velika ljubav –rekla je Jelena Živković iz Konjičkog kluba „Šumadinac“ iz Kragujevca.

-Grlo koje smo predstavili je polukrvi konj. Otac je araber, Azor, iz konjičkog kluba „Mustang“ iz Aranđelovca“, a majka je haflinger, mešanka. To je polukrvni konj. Prvi put je na izložbi, videćemo kako će biti dalje. Ona je prirodno lepa. Nismo se posebno pripremalo. Jednostavno – takva je kakva je –rekao je Mladen Stevanović, uzgajivač konja iz Jagodine.

-Predstavili smo pastuva Bonadeu 3. Nikakve posebne pripreme nisu bile. Jedini razlog zbog kog ih čuvam je ljubav. To traje već više od sedam godina. Imam dva sina: jedan ih voli, drugi baš i ne, ali nadam se da će posao naslediti unuk –rekao je Jugoslav Radosavljević, uzgajivač konja iz Trešnjevice kod Paraćina.

-Mnogo volim konje. Rođak moje majke je pre imao konje i tako smo brat i ja preneli ljubav na naše roditelje. Oni su nam kupili prvog konja. On mi je najveći prijatelj –rekao je mladi Novak Dimitrijević iz Konjičkog kluba „Šumadinac“ iz Kragujevca.

-Brojimo 137 grla. Imamo dosta takmičarskih fijakera. Volim ovime da se bavim i imam oko 1000 pehara. To samo treba da se vidi, verujte mi –rekao je Milenko Radaković, iz Udruženja „Ergela Bujić“ u Surčinu.

Najbolje ocenjena grla dobila su nagrade, a organizator je Konjički klub „Jagodina“, čiji je cilj očuvanje konjarstva na ovim prostorima i obnavljanje tradicije uzgoja konja. Tog dana je i u gradu vladala posebna atmosfera, tako da je za posetioce pripremljena i vožnja fijakerima do centra grada, što je privuklo veliku pažnju javnosti. Generalni pokrovitelj manifestacije je grad Jagodina.

Dušan Miletić