Održani 17. "Jankovi dani" u Opariću kod Rekovca

|   Info
Program se sastojao iz čitanja poezije, predstavljanja slika i dodele nagrada. Sastavni deo manifestacije bila je i dečija likovna kolonija, kao i poseta crkvi gde je Janko Brašić učio živopis
Foto: TV Kopernikus

 

Sabor slikara i pesnika „Jankovi dani“ održan je protekle subote po 17. put u selu Oparić nadomak Rekovca. Cilj ove manifestacije bio je druženje umetnika iz Pomoravlja i Levča, ali i prezentovanje njihovih radova kako drugim umetnicima, tako i publici.

Manifestaciju je otvorio Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac, koji je istakao da je održavanje ovog događaja jako značajno za razvijanje kulture u njihovoj opštini i da se na ovaj način čuva sećanje na veličinu kao što je bio Janko Brašić, po kome je Oparić i poznat:

-Janko Brašić vodi poreklo iz ovog sela i ovi ljudi su odlučili da mu se revanširaju na neki način. Kada neko pomene Janka Brašića, odmah se pomisli na selo Oparić. Na ovoj manifestaciji pesnici pokazuju ono najbolje što znaju, kao i slikari. Svake godine je to sve bolje i bolje i nadam se da će se tako nastaviti i narednih godina, jer ova lepa manifestacija je veoma značajna za kulturu naše opštine –rekao je Đorđević.

Tokom manifestacije, svojim stvaralaštvom predstavili su se i mnogi pesnici i slikari kako iz Levča, tako i iz Književnih klubova iz Jagodine, Paraćina, Trstenika i Prokuplja. Dodeljeno je i nekoliko priznanja. Nagrada „Leposava Mijušković“ za žensko stvaralaštvo pripala je Jovani Mladenović iz Rekovca. Ona piše od 2012. godine i uskoro iz štampe izlazi njena osma knjiga:

-Dugo sam u poeziji. Srcem i dušom pišem knjige i drago mi je da je moje stvaralaštvo našlo put do čitalaca, pisaca, slikara i drugih umetnika. Ja volim i poštujem druge umetnike. Ovo priznanje mi puno znači i jako sam ponosna na sebe i na ljude koji su mi omogućili ovakvu čast –rekla je mlada umetnica.

Nagrada „Todor Bušetić“ za očuvanje tradicije i monografiju pripala je Slobodanu Saviću iz Nadrlja, a svi đaci prvaci po tradiciji dobili su knjige. Sastavni deo manifestacije bila je i dečija likovna kolonija „Janko Brašić“ na kojoj se predstavilo 18 mladih slikara do 12 godina, koji su na Saboru predstavili svoje radove, ali i poseta crkvi Svetog cara Konstantina i Svete Carice Jelene gde je Brašić učio živopis. Nastupilo je i kulturno-umetničko društvo „Zora“ iz Županjevca, čiji nastup je nagrađen burnim aplauzima.

Zahvalnice za pružanje podrške organizaciji Sabora dobili su predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević, Turistička organizacija Rekovca, Narodna biblioteka „Dr Milovan Spasić“, Kancelarija za mlade i crkva Svetog cara Konstantina i Svete carice Jelene. Događaj je privukao veliku pažnju javnosti, a pokrovitelj Sabora je opština Rekovac.

Dušan Miletić