Održano 56. Državno takmičenje iz matematike za osnovce na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

|   Info
Učestvovalo 307 matematičara iz 25 okruga Srbije. Dodeljeno je 26 prvih nagrada, 58 drugih, 77 trećih nagrada i 14 pohvala. Svi učesnici, tokom boravka u Jagodini, besplatno posetili sve turističke znamenitosti grada
Foto: TV Kopernikus

 

Na 56. državnom takmičenju u matematici za osnovce, koje je proteklog vikenda održano na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, učestvovalo je ukupno 307 učenika šestog, sedmog i osmog razreda iz cele Srbije.

Bilo je ukupno 97 učenika 6. razreda, 104 učenika sedmog razreda i 106 učenika osmog razreda. Dodeljeno je 26 prvih nagrada, 58 drugih, 77 trećih nagrada i 14 pohvala.

-Društvo matematičara Srbije je veoma zadovoljno kako je sve izgledalo. Đaci su lepo uradili test, to su naši najbolji matematičari. Jagodina je bila veoma dobar domaćin, veoma su gostoprimljivi, tako da ćemo rado ponovo doći da neki drugi nivo takmičenja odradimo u ovom gradu –rekao je Miroslav Marić, predsednik Društva matematičara Srbije, koje ove godine obeležava 75 godina postojanja i rada.

Sa Fakulteta pedagoških nauka u ovom gradu izrazili su veliko zadovoljstvo: kako zbog održavanja takmičenja upravo u ovoj visokoškolskoj obrazovnoj ustanovi, tako i zbog odlične saradnje sa Društvom matematičara Srbije.

-Velika je čast za Jagodinu što se takmičenje održava u ovom gradu održava treći put, imajući u vidu da mnogo veći gradovi nisu imali tu privilegiju. Ove godine, učestvovali su mladi matematičari iz 25 okruga u Srbiji. Tom prilikom pokazali su ono za šta su se spremali čitave godine. Učenici su, ja se nadam, zadovoljni onim što su imali priliku da vide u Jagodini posle takmičenja. Skupština grada im je obezbedila da mogu besplatno da posete sve turističke atrakcije, koje inače ljudi sa strane dolaze da vide, tako da se nadam da će im ostati u najlepšem sećanju –rekao je dr Nenad Vulović, profesor metodike nastave matematike i predsednik državne komisije za takmičenje učenika osnovnih škola u matematici.

Učenike koji su osvojili 82 i više poena očekuje učešće 28. maja na Juniorskoj srpskoj matematičkoj olimpijadi. Posle njenog završetka, biće izabrani najbolji koji će predstavljati Srbiju na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Tirani od 23. do 28. juna. Podsećanja radi, na prošlogodišnjoj manifestaciji u Sarajevu, naši mladi matematičari u ukupnom plasmanu osvojili su drugo mesto.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar