Održano trodnevno polaganje male mature u Jagodini: Konačni rezultati 28. juna

|   Info
Ove godine, testove je tokom tri dana trajanja, polagalo 640 učenika. Mišljenja o težini testova su podeljena, a privremeni rezultati biće objavljeni 23. juna
Foto: TV Kopernikus

 

Malu maturu ove godine u jagodinskim osnovnim školama polagalo je ukupno 640 učenika. Testovi su se polagali tri dana. Prvog dana obavljen je test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, drugog dana iz matematike, a trećeg se polagao kombinovani test, koji se sastojao od pitanja iz oblasti fizike, hemije, biologije, istorije i geografije. 

Pre ulaska u školu, ispoštovane su sve mere dezinfekcije i fizičke distance među učenicima, a svaka škola organizovala je pripremu učenika za polaganje finalnih testova na različite načine, zbog još uvek aktuelne situacije sa korona virusom:

-Nastavnici su radili i putem interneta, mada su neka deca poslednje dve nedelje dolazila u školu i pripremala se za završni ispit. U našoj školi, 84 učenika polagalo je završni ispit i svi su mu pristupili. Na ulazu je bila postavljena dezobarijera i svi nastavnici su nosili zaštitnu opremu –rekla je Biljana Milanović, direktorka Osnovne škole „17. oktobar“ u Jagodini.

-Ove godine smo radili u specifičnim uslovima. Svi učenici koji su polagali testove bili su raspoređeni u 10 učionica, što do sada nije bio slučaj, jer se polagalo u fiskulturnoj sali. Ovo je za nas novo iskustvo. Sa pripremama putem interneta krenulo se još 17. marta, preko „Viber“ grupa i Gugl učionica. Većina učenika se snašla, iako je bilo naporno za sve njih, pa i za roditelje i nastavnike –rekla je Vesna Milosavljević, direktorka Osnovne škole „Milan Mijalković“ u Jagodini, u kojoj je 86 učenika polagalo završni ispit.

-Ovo je bila jedna vredna, radna, disciplinovana i divna generacija. Sve najbolje mogu o njima da kažem. Svojom disciplinom, trudom i radom dokazuju koliko vrednosti imaju u sebi. Bilo je priprema u toku vanrednog stanja. Imali smo probni završni ispit putem interntea od 22. do 24. aprila, a prvog i drugog juna smo takođe polagali probni ispit. On je bio putokaz i smernica ka daljem radu za finalni ispit. Naravno, tokom polaganja ispoštovali smo svu proceduru koja se tiče dezinfekcije –rekla je Sanja Pribaković, direktorka Osnovne škole „Rada Miljković“ u Jagodini, gde je ukupno 106 učenika polagalo malu maturu.

Mišljenja učenika po izlasku iz učionica bila su podeljena: neki su za kratko vreme završili test i istakli da nije bilo teško, dok su drugi bili suprotnog mišljenja. Ipak, svi su bili složni da je kombinovani test bio najlakši od sva tri koja su radili. Privremeni rezultati biće objavljeni u utorak, 23. juna, dok će konačni biti objavljeni u nedelju, 28. juna.

D.M.