Osveštana crkva u Glavincima kod Jagodine

|   Info
Crkvu je osveštalo Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan, a Zoran Gligorijević, član Mesne zajednice Glavinci istakao je da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u istoriji sela
Foto: TV Kopernikus

 

Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice osveštana je protekle nedelje, 9. juna, u selu Glavinci kod Jagodine. Crkvu je osveštalo Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan.

Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice izgrađena je na temeljima stare crkve. Veliki broj vernika iz Glavinaca i okolnih sela prisustvovao je ovom događaju, a Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan poručilo je da slika ovogodišnjeg hrama, kao i slika svih hramova koje obnavljamo i gradimo, govori kakvi bi trebalo da budemo:

-Danas smo osveštali ovaj Vaš mali hram. Mali po prostoru i po kvadraturi, ali za Duha Svetoga u Trojci nema ni malog ni velikog hrama. Svi hramovi su isti, ako se grade iz ljubavi prema Bogu i u njegovu slavu, u spomen svih svetih i ne samo svetih. Mi hramove zidamo i u spomen naših preminulih jer i oni koji su živeli ovde pre vas i pre nas, oni se raduju što danas ovde postoji hram, dom Božiji. Zato se istinski radujem što sam danas blagodaću Duha Svetoga osveštao ovaj hram –rekao je Vladika Jovan.

Crkva u Glavincima čija je izgradnja počela pre tri godine izgrađena je sredstvima lokalne samouprave, donatora i meštana za koje je ovo veoma značajan dan:

-Selo Glavinci se u knjigama pominje još od 1700. godine. Ali, ovo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji našeg sela. Reč je o osveštavanju našeg hrama, hrama Vavedenja Presvete Bogorodice. Inače, ovaj hram smo izgrađivali poslednje tri godine. Sredstva za izgradnju ovog hrama obezbedili smo od Skupštine grada, zatim od donatora i što mi je posebno drago od meštana sela Glavinci. Nema kuće koja nije dala prilog u sredstvima i u radnoj snazi, tako da se ja zahvaljujem svima i Vladici Jovanu zbog ovog svečanog čina u našem selu. Ovo je praznik za naše selo –rekao je Zoran Gligorijević, član Mesne zajednice Glavinci.

Ovom prilikom, sveštenik Srđan Kandić, čija je to parohija, unapređen je sa mesta protonamesnika u protojereja.

Dušan Miletić