Otvoren treći Trijenale Muzeja naivne i marginalne umenosti u Jagodini

|   Info
Ove godine, učestvovalo je 129 dela 53 autora iz 18 zemalja sveta. Najistaknutijim stvaraocima su tokom otvaranja dodeljene i nagrade, a izložba će biti otvorena do 13. novembra.
Foto: TV Kopernikus

 

Međunarodna izložba „Trijenale“, treća po redu, otvorena je proteklog petka u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Na zidovima ove nedavno rekonstruisane i dograđene ustanove kulture može se videti ukupno 129 radova 53 autora iz 18 zemalja sveta. Na taj način, prisutni su mogli da vide različite poetike i doživljaje sveta oko sebe, koji su predstavljeni na malim ili velikim formatima.

Ove godine, međunarodni žiri činili su: dr Tomas Roske, direktor muzeja Prinzhorn Collection u Hamburgu, profesorka Marina Đordano, potpredsednica asocijacije Osservatorio Outsider Art u Palermu, istoričarka umetnosti Biljana Tomić iz Beograda i istoričar umetnosti i kustos u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu Miroslav Karić. Iz uprave muzeja istakli su da im nije bilo lako da izaberu najbolje radove koji će se naći na izložbi, te i da je Trijenale veliki izazov za svaku insituciju, pa tako i za Muzej naivne i marginalne umetnosti.

-Trijenale treba da nam pokaže u našem domenu, a to je ta intuitivna, stvaralačka i kreativna oblast u vizuelnoj umetnosti, na kom polju trenutno se nalazi, šta je to što umetnici trenutno rade, kakav je njihov pristup, koji su materijali i tehnike. To daje ozbiljan i precizan presek savremene produkcije. Ono što je upravo cilj Trijenala jeste da i naše kolege, teoretičari umetnosti i kustosi, imaju uvid u tu produkciju, da znaju šta mogu da kažu i o čemu mogu da razmišljaju kada čuju tu reč Trijenale, kako smo mi definisali „Raw intuitive“. To znači ono što je zaista nesputano i što je iskrena, bez akademskih prepreka stvorena umetnost. Ono što je pravilo sada za umetnost uopšte jeste da je ona globalna u svakom pogledu. I sami kada pogledate radove, ne možete nikako da utvrdite iz koje zemlje dolaze –rekla je Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Ovaj put, jedan od kriterijuma za učestvovanje na izložbi je izmenjen, te se na zidovima Muzeja naivne i marginalne umetnosti mogu videti kako dela samoukih umetnika, tako i onih koji su završili akademiju.

-Na taj način, izbrisana je podela i zid koji je stajao između njih. Za neku stvarnu, ozbiljnu i vrednu umetnost, u smislu stvaralaštva i vizije, zapravo škola nije presudna. Presudno je ono što umetnik ima da iskaže i da iznese na papir, platno ili bilo koji materijal –istakla je direktorka.

Prisutnima se tokom svečanog otvaranja izložbe obratila i Vukica Kilibarda, vršilac dužnosti sekretara Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

-Zahvalna sam direktorki Muzeja naivne i marginalne umetnosti što je baš meni ukazana prilika da otvorim ovu međunarodnu, značajnu izložbu, koja se u kontinuitetu održava više decenija na našim prostorima u organizaciji Muzeja, tačnije od 1970. godine. Velika mi je čast i zadovoljstvo što je 129 umetničkih dela iz 18 zemalja učestvuje na izložbi, što doprinosi tome da Republika Srbija bude vidljiva na kulturnoj mapi sveta –rekla je Kilibarda.

Posle svečanog otvaranja, dodeljene su i tradicionalne nagrade najistaknutijim stvaraocima. Glavnu nagradu ovogodišnje manifestacije osvojila je Margo, umetnica iz Francuske. Autor sa Kube Markos Antonio Gerero Herera osvojio je drugu nagradu, a tu je i grupa umetnika čije je radove žiri posebno zapazio, a kojima je takođe uručena nagrada. To su Goran Stojčetović i Zil Milano. Pored njih, tu su još dva inostrana umetnika: Margaret So iz Amerike i Merdad Rašidi iz Irana, a koja živi u Nemačkoj.

Izložba će za sve ljubitelje likovne umetnosti biti otvorena do 13. novembra.

D.M.