Otvorena izložba "Eros i Tanatos" u galeriji MNMU u Jagodini

|   Info
Predstavljene su slike, crteži, skulpture i instalacije inspirisane ovim motivima, a izložba će biti postavljena do 10. decembra
Foto: TV Kopernikus

 

Izložba „Eros i Tanatos“ svečano je otvorena proteklog četvrtka u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Dela podstaknuta motivima života i smrti predstavljena su te večeri brojnoj publici kroz slike rađene tehnikom ulja na platnu, skulpture, crteže i instalacije.

-Iako se menjaju stilovi, mi imamo danas mnogo savremenije pristup i materijalima i načinu prikazivanja tih tema. Podjednako je snažan taj motiv i podjednako je i univerzalan i kad ga obrađuje umetnik sa sredine 20. veka koji radi na drvetu ili na velikom platnu. Imamo dela Save Sekulića, Ilije Bosilja, Bogosava Živkovića, Janka Brašića i drugih, a onda polako dolazimo do sve savremenijih i danas aktuelnih umetnika koji su akademski obrazovani, ali i dalje imaju potrebu da se uhvate u koštac sa tim osnovnim instiktima –rekla je Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti.

Na izložbi su se mogla videti dela iz zbirke Muzeja naivne i marginalne umetnosti, kao i ona koja su tek sada prvi put predstavljena javnosti. Izloženo je više od 100 radova umetnika kako iz Srbije i regiona, tako i drugih zemalja sveta, a jedan od onih čije se delo moglo videti na izložbi je i Vojkan Morar, slikar iz okoline Pančeva.

-Moja osnovna inspiracija su anđeli, život i nešto onostrano. Ja se u svojim delima više okrećem tim nekim životnim stvarima i stvarima posle života. Anđeli su moja opsesija na mojim slikama i mislim da je to nešto što postoji u svima nama, nešto što nas čeka posle ovog života –rekao je Morar.

Izložbu je otvorila Biljana Milanović, direktorka Osnovne škole „17. oktobar“ u Jagodini, a učenici sedmog razreda ove škole simbolično su, u slavu života i rađanja, posadili drvo u dvorištu Muzeja. Bogato ilustrovana monografija prati ovu izložbu, koja će za ljubitelje umetnosti biti postavljena do 10. decembra.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar