Otvorena izložba "Nekonvencionalna umetnost Japana" u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

|   Info
Izložba je priređena povodom 140. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Japana. Njen autor je kustos Lepa Milošević Seka, a za posetioce će biti otvorena do 28. aprila
Foto: TV Kopernikus

 

Izložba „Nekonvencionalna umetnost Japana“ otvorena je zvanično proteklog petka u galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Autor izložbe je kustos Lepa Milošević Seka, a priređena je povodom 140. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Japana. Tim povodom, na zidovima ove ustanove kulture predstavljeni su radovi petorice autora: Kacumija Cuđija, Akika Išizave, Kacumija Nakaneja, Šinje Fudžija i Cujošija Mamade.

-Umetnost se pokazala kao jedan spoj između geografski udaljenih nacija, kao što su Srbija i Japan, odnosno da su umetnici na istoj liniji pristupili stvaranju umetnosti. Ovakva vrsta umetnosti povezuje narode, a ne čini neke podele. Umetnost izvan konvencija ili samouka umetnost nastala je u Japanu paralelno sa svim državama, a putem Trijenala ili kolonija završila je i u našoj zbirci. Ono što je važno, što ćete i sami videti, je to da je specifičnost japanske kulture i podneblja zapravo prisutna i u samim radovima. Možete primetiti da se pojavljuju i pirinčani papir kao materijal i podloga za umetničke radove. Takođe, u sadržaju prepoznaće se neki od motiva koji su tipični za japansko podneblje i kulturu, onakvu kakvu je mi zapravo i poznajemo. Želeli smo da prikažemo ono što je specifično za njihovu umetnost, a to su: upotreba materijala, način na koji oni taj materijal koriste, pogotovo u slučaju skulptura, a tu su i motivi koje mi i očekujemo od japanske umetnosti koji se na sasvim novi način pojavljuju i produkuju u umetnosti koju imamo prilike ovde da vidimo –rekla je Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije, istakao je tokom obraćanja prisutnima da su ovim delima predstavljene neke od najsavremenijih svetskih stvaralačkih praksi u ovoj oblasti. 

-Priređivači ove izložbe primetili su nešto jako važno, a to je da je Japan jedina zemlja u Aziji u kojoj visoko razvijena tehnologija predstavlja istinsku pretnju tradicionalnim načinima života, da zbog toga nepovratno nestaje klima neophodna za autentične i tradicionalne vrednosti naivne umetnosti. Radovi se oslanjaju na savremenu umetničku praksu, prikazuju slobodne teme i jednu novu estetiku doživljaja sveta, drugačiju od uobičajene naivne umetnosti. Korišćenje prepoznatljivih tradicionalnih motiva i prikazivanje neobičnih ljudskih figura, posebno u izradi trodimenzionalnih skulptura, rešeno je na jedan upečatljiv način stvarajući imaginativni svet karakterističnog senzibiliteta i ikonografije. Znamo da su japanske industrije vodeće u svetu, pa ipak Japan se suočava sa ozbiljnim izazovima kao što su starenje stanovništa, nesigurnost i prenaseljenost. Da bi se prevazišli ovi izazovi, potrebne su kreativnost i inovativnost kako u formalnim tako i u neformalnim strukturama i praksama društva. Nekonvencionalna umetnost Japana upravo skreće pažnju stručne i široke publike na neformalna kreativnost pojedinaca i stvaralačkih grupa koji razvijaju potencijalne modele za bolje razumevanje toga kako se umetnička kreativnost može primeniti i pri rešavanju i ublažavanju izazova sa kojima se Japan suočava sada, a sa kojima će se i većina drugih zemalja i društava poput Srbije suočiti u vrlo bliskoj budućnosti –rekao je Ivanović.

Prisutnima se obratio i Čedomir Vučićević, predsednik Srpsko - japanskog društva „Hai ken“ iz Jagodine.

-Želim da kažem da je Jagodina grad borilačkih sportova pre svega boksa, kik boksa, karatea, džudoa i aikidoa. Mi negujemo poštovanje prema tim veštinama i na taj način hoćemo da iskažemo poštovanje prema Japanu. Sensei Kaze koji je došao na ove prostore pre 40 godina i počeo da demonstrira ovu veštinu je ostavio traga na svima nama i zato nam je dao i moralnu obavezu da to negujemo –rekao je Vučićević.

Sensei Velibor Vebo Dimitrijević, predsednik Kaze Ha Šotokan Karate do Akademije Srbije, istakao je tokom otvaranja da postoji velika povezanost između umetnosti i borilačkih veština, te i da su se samuraji bavili pisanjem poezije, slikarstvom, kaligrafijom i drugim vrstama umetnosti.

-Ti vrhunski ratnici su shvatili da butalnost ratnika je samo u nužnoj odbrani, a da čovek zapravo kroz vežbanje borilačkih veština treba da prosvetli sebe, da pobedi sebe, svoje predrasude, tabue, demone, slabosti, ljubomoru, zavist ili bilo šta drugo. Pre svega treba da se bori protiv sebe pa tek onda da se bori protiv neprijatelja. U tom sazrevanju shvata da u životu postoje daleko suptilnije i lepše stvari kao što je upravo umetnost koja svakog od nas pojedinačno zapravo čini boljim čovekom –rekao je sensei Dimitrijević.

Sastavni deo izložbe bili su i nastupi mladih karatista iz Jagodine koji su tom prilikom prisutnima demonstrirali i borilačke veštine. Prikazani su i dokumentarni filmovi „Put samuraja“ i „Do put“, a nastupio je i muzičar Aleksandar Milutinović. Izložba će za sve posetioce biti otvorena do 28. aprila.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar