Otvorena izložba slika Životina Nikolića u Jagodini

|   Info
Ovo je njegova 104. samostalna izložba, koja će za sve posetioce biti otvorena do 3. avgusta
Mr Dejan Tanić, prof. Snežana Bihler i Životin Nikolić tokom izložbe: Foto TV Kopernikus

 

Izložba slika jednog od najpoznatijih samoukih likovnih umetnika u Srbiji, Životina Nikolića, 104. po redu, otvorena je proteklog četvrtka u galeriji “Srećko” Književnog kluba “Đura Jakšić” u Jagodini.

Nikolić se više od pola veka bavi slikarstvom i direktor je Udruženja samoukih likovnih umetnika Srbije. Svoja dela izlagao je 104 puta samostalno, ali i na preko 200 kolektivnih izložbi kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Kulturno-prosvetna zajednica Srbije mu je tri puta dodelila značku za doprinos širenju kulture: 1996., 2001. i 2005. godine:

-Ova izložba je biser mog slikarstva. Želeo sam da predstavim svoj grad svom narodu jer sam rođen u Jagodini i ceo život živim na području Jagodine. Ovaj izbor slika je izvršio prof. dr Stanislav Živković, istoričar umetnosti i bivši direktor galerije Srpske akademije nauke i umetnosti. Ovde je izložena trideset jedna slika, a mogao sam još 100 da izložim da je bilo prostora. Sve slike su rađene tehnikom ulja na platnu. To je sve iz različitih perioda i mislim da je ova izložba veoma kvalitetna i originalna –rekao je Nikolić.

Tokom izložbe, o autoru i njegovom stvaralaštvu govorili su predsednica Književnog kluba u Jagodini prof. Snežana Bihler, istoričar mr Dejan Tanić, kao i slikar Miša Majtan. Poeziju je čitala Sanja Milošević. Izložba likovnih dela Životina Nikolića privukla je veliku pažnju javnosti, a za sve posetioce, u Književnom klubu “Đura Jakšić” biće otvorena do 3. avgusta.

Dušan Miletić