Palma čestitao Badnje veče i Božić: "Družite se, poštujte se i volite se!"

|   Info
Sveta liturgija u hramu Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu održana uz poštovanje epidemioloških mera, a posle litije, usledilo je i tradicionalno paljenje badnjaka.
Marković tokom liturgije: Foto TV Kopernikus

 

Sveta liturgija povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, služena je na Badnje veče u Hramu Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu nadomak Jagodine. Liturgiji je prisustvovao i predsednik Skupštine grada Jagodine, Dragan Marković Palma, koji je ktitor ovog hrama sa svojom porodicom. Liturgija je služena uz poštovanje svih epidemiloških mera.

Marković je istakao da pravoslavne praznike treba da obeležavamo ne samo iz tradicionalnih razloga, već da u svemu tome imamo i duhovni osećaj:

-Zauvek ćemo pamtiti patrijarha Irineja da su narod i crkva zajedno i kada je loše. Praznike ne slavimo zato što su to tako radili naši preci. Treba da imamo duhovni osećaj kada nešto radimo. Onda verujemo i tada postoji samopouzdanje. Dan kada je Božić je dan za mirenje i praštanje. Ako praštamo drugima, Bog će oprostiti i nama ako smo grešili, a bezgrešnog čoveka nema. Čestitam Božić svima, družite se, poštujte se i volite se ljudi –poručio je Marković između ostalog i dodao da će nastaviti da obnavljaju crkve. Posle liturgije u Končarevu, usledila je i litija tokom koje je nošen badnjak, kao i njegovo paljenje u porti ove crkve.

Božić je svečano dočekan i u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla. Vernici su prisustvovali svetoj liturgiji, kao i litiji oko crkve. Potom je usledilo svečano paljenje badnjaka, a posle njega i velelepni vatromet. Kuvano vino i rakija služeni su za sve one koji su prisustvovali ovom svetom događaju.

D.M.