Ovaj vikend je na jugu Srbije rezervisan za sve ljubitelje banica, a više od 140 takmičara pokazaće umeće u pravljenju ovog tradiconalnog specijaliteta.
Banica sa čokoladom i višnjom, tikvom, ljutim papričicama i sirom, sa kokosom, ili klasična sukana, samo su neki od specijaliteta koji se mogu pronaći na tradiocionalnim danima banice u Beloj Palanci. Suzana Ignjatović će se zajedno sa još 140 učesnika takmičiti u pravljenju najbolje banice. Za ovaj južnjački specijalitet potrebno je, kaže ona, dobro brašno, kvalitetan sir, ali i ljubav prema testu.
Po tradicionalnoj vrsti pite, ova varoš u Pirotskom okrugu poznata je i van granica zemlje, a domaćice su recepte nasledile od svojih baka.
O najboljoj banici u četiri kategorije odlučivaće petočlani stručni žiri.
I ove godine će svi posetioci moči da uživaju u jelima lovaca, ribolovaca, izviđača, ali i sprecijalitetima šest inostranih kuhinja. Svake godine ovu manifestaciju poseti nekoliko hiljada ljudi iz svih krajeva Srbije.
Komentari (0)
Ne postoji komentar!