Podsticajne mere za poljoprivrednike u Rekovcu i Despotovcu

|   Info
Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem veb sajta udruženja „Mladi poljoprivrednici Srbije“ www.podrskamps.org.rs ili putem telefona 060 3063064
Foto: TV Kopernikus

 

Udruženje građana „Mladi poljoprivrednici Srbije“ realizuje projekat pod nazivom „Javno zalaganje za transparentno poljoprivredno ulaganje“. 

Cilj projekta je unapređivanje modela lokalnih ulaganja u poljoprivredu kroz uvođenje procedura i modela uključivanja poljoprivrednika, zadruga i udruženja u kreiranje programa mera. Iz Udruženja pozivaju sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače iz Despotovca i Rekovca da konkurišu za neku od aktuelnih mera koje se finansiraju u 2021. godini.

Aktuelne mere u opštini Despotovac su: subvencionisanje kamate za poljoprivredne kredite čija je visina od 50 do 200 hiljada dinara, kao i matičenje stoke gde se vrši 50% povraćaja, sa maksimalnim iznosom od 2000 dinara po grlu goveda i 700 dinara po grlu koza i ovaca. Tu su i mere namenjene za ostavljenu žensku telad u 2021. godini. Tu se vrši 60% povraćaja za nabavku hrane i veterinarske usluge, sa maksimalnim iznosom od 20 hiljada dinara po grlu. Za veštačko osemenjivanje, vrši se 50% povraćaja, sa maksimalnim iznosom od 1500 dinara po grlu.

U opštini Rekovac, aktuelne su sledeće mere: subvencionisanje kamate za poljoprivredne kredite ukoliko je visina kredita između 50 i 500 hiljada dinara. Tu je i analiza zemljišta gde se vrši 100% povraćaja u vrednosti plaćene analize. Kada je u pitanju oprema za mužu, vrši se 50% povraćaja vrednosti robe bez PDV-a, a mogu da se prijave poljoprivrednici koji poseduju do 19 muznih krava. Za podizanje novih ili obnavljanje postojećih zasada voćaka, hmelja i vinove loze (sadni materijal), vraća se 50% od vrednosti investicije bez PDV-a. Za nabavku konstrukcije za plastenike za proizvodnju voća, povrća, cveća i rasadničku proizvodnju, vraća se 50% od vrednosti investicije bez PDV-a. Ista količina povraćaja je i za meru koja se tiče nabavke sistema za navodnjavanje „kap po kap“, za nabavku trogodišnje malč folije za jagode, kao i za nabavku opreme za pčelarstvo. U ovom slučaju, za nabavku najmanje pet, a najviše 20 košnica.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem veb sajta udruženja „Mladi poljoprivrednici Srbije“ www.podrskamps.org.rs ili putem telefona 060 306 306 4. O aktuelnim konkursima, svi zainteresovani mogu se informisati na info pultu u svojoj opštini ili direktno kod savetnika za poljoprivredu. 

D.M.