Poetsko muzički događaj "Pevamo pesnike" u Jagodini: Intimno bluz veče muzičkog terapeuta

|   Info
Stihove su čitali poznati jagodinski pesnici, a njih je posle na gitari izveo poznati kantautor Duško Dimitrijević Endži. Nastupi izazvali burne aplauze prisutnih
Izvođači na kraju večeri: Foto TV Kopernikus

 

Poetsko muzičko veče pod nazivom „Pevamo pesnike“ održano je proteklog četvrtka na sceni „Čičak“ Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini. Stihove su kazivali jagodinski pesnici, a njih je potom na gitari izveo poznati jagodinski kantautor Duško Dimitrijević Endži.

Endži već nekoliko godina unazad stvara kompozicije na stihove drugih autora, a nekoliko njih je predstavio upravo tokom ovog svog nastupa u jagodinskom književnom klubu. Komponovanjem je počeo da se bavi pre nekoliko godina na nagovor pokojnog Baja Džakovića, a kako nam je rekao, pohvale za njegov rad stižu sa svih strana:

-Hvala mnogo prijateljima koji pišu pesme. Ja se ovim bavim iz hobija. Ovo je muzikoterapija za mene. Inače, već nekoliko godina, ne samo ovdašnji pesnici nego i iz Beograda, ali i šire, zamolili su me da komponujem na njihove stihove. Sada imam više od 20 kompozicija i nadam se da ćemo to jednom da objavimo kao dokument koji znači kulturi grada, da ostane jedan trajni zapis. Pesma je jedno kad se čita, a kada joj dodaš muziku, onda, čini mi se, u lepoti bude malo punija i ostaje, što bi rekli, zanavek. Ja ovo radim iz zadovoljstva, a na zadovoljstvo drugih -rekao nam je Dimitrijević pre početka nastupa.

Tokom večeri „Pevamo pesnike“, publici su se čitanjem svojih stihova predstavili Dragica Šreder, Dušan Aničić, Snežana Bihler, Vlado Spiroski i glumac Petar Mitić koji je čitao stihove Baja Džakovića i Slobodana Žikića. Prisutnima su potom te pesme izvedene uz gitaru, u Endžijevom stilu. Publika je uživala u ovom jedinstvenom performansu, te je svako izvođenje  nagradila burnim aplauzima.

Duško Dimitrijević Endži rođen je u Jagodini. Po obrazovanju je pravnik, a radio je u Poreskoj upravi. Piše poeziju i do sada je objavio jedan album sa svojim kompozicijama, iako ima još dva koja čekaju da ugledaju svetlost dana. Redovan je gost Književnog kluba “Đura Jakšić”, tokom čijih događaja, često nastupa na gitari. Ima dve ćerke: Sonju i Sofiju, a živi u Ribaru.

D.M.