Potpisan ugovor o nabavci 10 električnih autobusa

|   Info
U prostorijama Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) Beograd danas je potpisan oko šest miliona evra vredan ugovor o nabavci 10 električnih autobusa od firme DAT holding.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je najavio kupovinu 100 autobusa na gas, saopštila je gradska info služba Beoinfo.

Ugovor su potpisali direktor GSP Beograd Radiša Momčilović i Aleksandar Tomašević iz kompanije DAT holding,  uz prisustvo Vesića.

Vesić je najavio da će  danas će biti raspisana i javna nabavka za kupovinu sto zglobnih autobusa na gas, i dodao da Strategija Grada Beograda za smanjenje zagađenja podrazumeva da do 2030. godine u javnom prevozu više ne bude nijedno vozilo koje koristi dizel gorivo.

"U ovo vreme sledeće godine imaćemo te autobuse na gas na ulicama, što će biti velika promena za Beograd, a narednih pet godina kupovaćemo još po sto autobusa, tako da ćemo do 2027. imati šest stotina vozila na gas", rekao je Vesić.  

Dodao je da se do 2028. očekuje se da počne da radi i prva linija metroa, a druga do 2030. godine, i da od tada u Beogradu "nećemo imati ni jedan jedini autobus, nijedno vozilo javnog prevoza koje ne koristi ekološki prihvatljivo gorivo, odnosno nema ekološki prihvatljiv pogon".