Predstavljena lokalna akciona grupa "Levač"

|   Info
Cilj formiranja ove grupe je mogućnost korišćenja finansijskih sredstava iz "Leader" programa Evropske unije za unapređivanje seoskih poetncijala opštine Rekovac
Foto: TV Kopernikus

 

Tokom protekle nedelje, u Kragujevcu i Rekovcu, održana je dvodnevna prezentacija Lokalne akcione grupe “Levač”. Ona je formirana u saradnji sa selima opštine Rekovac i pet sela grada Kragujevca. Na ovaj način, moći će da konkurišu za finansijska sredstva “Lider” programa koji sprovodi Evropska Unija i koja su namenjena razvoju seoskih sredina. Nenad Popović, direktor regionalne razvojne agencije za Šumadiju i Pomoravlje, istakao je da bi primena ovog programa dosta pomogla razvoju opštine Rekovac i njenih potencijala:

-Levač je jedan od najlepših gradova u Srbiji. Ovde je moguće specijalizovati se u određenim oblastima poput vinarstva, seoskog i lovnog turizma. To mora da bude sistematski i organizovano. Postoje brojne inicijative koje pre svega potiču iz privatnog sektora kojima je neophodna pomoć i upravo ovakvi programi će to i da omoguće –rekao je Petrović.

Na dvodnevnoj konferenciji predstavljena je ova organizacija koja za sada broji 25 članova. Sastanku su, pored predsednika opštine Rekovac Aleksandra Đorđevića, prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva finansija i pedesetak lokalnih samouprava. Tu su bili i predstavnici nekoliko evropskih zemalja koji su prisutnima preneli svoja iskustva sa “Lider” programom.

Dušan Miletić