Prikupljeno 116 jedinica krvi u Resavici kod Despotovca

|   Info
Njih šestoro po prvi put je doniralo dragocenu tečnost, a sledeća akcija ove organizacije biće održana 21. marta
Foto: TV Kopernikus

 

Ukupno 116 jedinica dragocene tečnosti prikupljeno je na akciji dobrovoljnog davanja krvi održanoj proteklog utorka u Domu kulture u Resavici kod Despotovca. 

Njih šestoro se po prvi put odazvalo akciji, a humanista je bilo svih starosnih generacija.

-Krv sam do sada dao preko 50 puta. Često svi članovi moje porodice daju krv, a doniram i ja. Dobar je osećaj. Poručio bih svima koji nisu dali krv do sada da probaju da vide kako je. Zdravo je da se organizam pročisti -rekao je Toma Šekić iz Resavice.

-Krv dajem 37. put. Ovo je lep gest kako bi nekome drugom spasili život. Ništa nije teško, a mnogo znači -rekla je Snežana Paunović iz Resavice.

Ova impozantna brojka ne iznenađuje, s obzirom na to da, kada je davalaštvo krvi u pitanju, Despotovac već devet godina najhumanija opština u Srbiji. Tokom godine, organizuju osam akcija, a na svakoj od njih prikupi se više od 100 jedinica, zbog čega su iz uprave ove humanitarne ustanove izrazili veliko zadovoljstvo.

-Ukupno sedam posto stanovništva na teritoriji opštine Despotovac daje krv, što je značajan podatak i veliki uspeh za našu opštinu. Sve operativne zahvate završavamo na svim klinikama i oko 250 operacija završimo u toku godine, a distribuiramo oko 800 jedinica. U prethodnoj godini prikupili smo 1331 jedinicu. To je rekord što se tiče naše opštine i s razlogom se nalazimo na čelnoj poziciji u Pomoravlju i u Republici Srbiji. Mi kao organizacija tokom godine organizujemo seminare i predavanja za decu čiji su roditelji ili članovi porodice davaoci krvi. Na taj način ih motivišemo za ta prva davanja –rekao je Stevan Mišković, sekretar Crvenog krsta u Despotovcu.

Crveni krst opštine Despotovac veoma dobro sarađuje sa Vojno medicinskom akademijom, Zavodom za transfuziju krvi iz Niša, brojnim udruženjima davalaca krvi, kao i sa kompanijom Resavica i rudnikom Rembas, a najveći broj davalaca upravo su rudari. Takođe, lokalna samouprava opštine Despotovac u potpunosti podržava njihov rad, a sledeća njihova akcija dobrovoljnog davanja krvi biće održana 21. marta.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar