Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu zvanično počeo sa osmom sezonom rada

|   Info
Novu sezonu otvorila je dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije koja je zajedno sa predsednikom opštine Svilajnac Predragom Milanovićem obišla zgradu Prirodnjačkog centra
Foto: TV Kopernikus

 

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović posetila je u petak opštinu Svilajnac povodom otvaranja novih izložbi i nove sezone Prirodnjačkog centra. Ovom prilikom obišla je i Regionalni inovacioni startap centar u opštini Svilajnac i istakla da je oduševljena onim što je videla, a da Prirodnjački centar svojim izgledom i sadržajima može da parira sličnim muzejima u Evropi:

-Svilajnac je poznat po mnogim stvarima, privredi, poljoprivredi, trgovini, ali ono što ga izdvaja i čini jedinstvenim je Prirodnjački centar, koji predstavlja jedinstven spoj nauke, obrazovanja i inovacija. Danas smo tu da otvorimo novu izložbu „Fluorescentni minerali“, novi Akvarijum sa više od 200 jedinki i 30 vrsta riba afričkog jezera Malavi i nove originalne fosile praistorijskih morskih gmizavaca. Istakla bih i da Prirodnjački centar predstavlja veoma važan alat u komunikaciji sa najmlađima o učenju o poštovanju nauke i čuvanju prirode, jer to radi na jedan savremen način koristeći savremene tehnologije, izjavila je ona dodavši da je za Svilajnac podjednako važan i Startap centar koji je uključen u integrisani sistem 25 startap centara u Srbiji zajedno sa četiri naučno-tehnološka parka.

-To je veliki potencijal koji se zasniva na idejama i kreativnosti mladih ljudi, a ta oblast sigurno će biti u fokusu Ministarstva u narednom periodu jer očekujemo da to bude važan pokretač ekonomije Srbije, rekla je ministarka i pozvala sve da posete Prirodnjački centar u Svilajncu ove sezone.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je da je Prirodnjački centar ušao u u osmu godinu rada i da je danas izrastao u samoodrživu naučnu ustanovu.

-Siguran sam da je Prirodnjački centar lider kada govorimo o tome da kao naučna ustanova „živi“ samo od svog rada. Prošle godine ostvaren je višak vrednosti od kojih pravi nove sadržaje i sam sebe izdržava. Mislim da smo dobar primer kako se to radi i kako naučni projekti mogu da budu samorazvojni, rekao je Milanović i istakao da očekuje dalju saradnju sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Direktorka Prirodnjačkog centra Sara Stevanović istakla je da je ova ustanova prethodne godine oborila mnoge rekorde, kako po broju posetioca tako i po broju ostvarenih saradnji i rezultata.

-Najbitnije nam je da u našoj misiji nismo sami, da imamo podršku lokalne samouprave i Vlade Republike Srbije, ali i brojnih naučnih i obrazovnih institucija u zemlji. Naši uspesi rezultat su i tih saradnji, koja su danas prerasla u prijateljstva. 

Otvaranju novih izložbi prisustvovali su i predstavnici stručne javnosti, saradnici i kolege, čime je nova sezona zvanično i počela za posetioce iz cele Srbije i regiona. Ovaj svečani dan iskorišćen je i za tradicionalnu dodelu ugovora za deset ovogodišnjih pripravnika na programu stručne prakse, koju opština Svilajnac sprovodi u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje u Jagodini.

T.M.
 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.