Pružena pomoć i meštanima u selima Majur i Rakitovo kod Jagodine

|   Info
„Na terenu su svi resursi. Svako može da pozove ukoliko oseti potrebu. Nema mesta panici ni širenju dezinformacija“ rekla je Biserka Jakovljević, direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini
Foto: TV Kopernikus

 

Usled širenja korona virusa, Vlada Republike Srbije naložila je zabranu izlaska licima starijim od 65 godina i licima koja su starija od 70 godina, a koja žive na seoskim područjima. Tim povodom, Skupština grada Jagodine i Centar za socijalni rad su zajedničkim snagama organizovali brojne volontere koji će starijim i socijalno ugroženim licima, kako na teritoriji grada Jagodine tako i u okolnim selima, doneti sve što je potrebno: prehrambene proizvode i higijenske preparate. Trećeg dana podele pomoći, u četvrtak 19. marta, volonteri su bili u selima Majur i Rakitovo:

-Postoji SOS ili kol centar koji je organizovan u Gradskoj upravi. Ti telefoni neprestano kruže u medijima, tako da svaka osoba ima mogućnost da se javi i da kaže koju potrebu ima. Juče smo imali preko 350 poziva i trudili smo se da svima damo odgovarajuću informaciju i da evidentiramo šta je tu neophodno. Na terenu su svi resursi koje imamo u gradu. Što se tiče državnih institucija, one pružaju pomoć. Molimo građane da budu strpljivi i da ne šire dezinformacije. To stvara paniku i dodatni psihološki pritisak, a tome nema mesta. Zvanična informacija je da u gradu nema zaraženih korona virusom. Kada to bude bilo potvrđeno, zvanični organi će se obratiti medijima i dati zvaničnu izjavu. Nema mesta širenju panike, niti davanju lažnih informacija –rekla je Biserka Jakovljević, direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini.

U akciju podele pomoći uključen je veliki broj volontera koji je istakao da im je čast što ugroženim licima mogu da pomognu u ovakvoj situaciji:

-U Majuru trenutno ima 15 korisnika kojima je pomoć potrebna. Tu smo da im pomognemo koliko god je moguće. Nama volonterima znači puno, zato što činimo humano delo i nadam se da će nam se još ljudi priključiti –rekao je volonter Filip Jevremović.

-Ova pomoć, koju je obezbedila Skupština grada Jagodine na čelu sa predsednikom Draganom Markovićem Palmom, puno znači našim građanima, a ja kao volonter sa zadovoljstvom pomažem. Oni su srećni što je tu neko da im pomogne –rekla je Dragana Stefanović, jedna od volonterki.

-Ovo je veoma dobra ideja Skupštine grada Jagodine i Centra za socijalni rad. Pomažemo ljudima koji nisu u mogućnosti da izađu iz kuće i da kupe namirnice koje su im sada veoma potrebne –rekao je, takođe volonter Lazar Mijalković.

Korisnici pomoći su takođe istakli da im je sada daleko lakše kada znaju da imaju nekog ko će im u ovoj situaciji pomoći:

-Sama živim. Imam bratanca koji je šlogiran i kome su umrli i majka i otac, pa nema ko da nam pomogne. Ja se zahvaljujem na ovoj pomoći –rekla je jedna od meštanki.

-Živim sam. Šurak mi je umro, ćerke su u Beogradu i sad sam sam. Ova pomoć mi mnogo znači –rekao je jedan od meštana koji je primio pomoć.

-Deca su otišla, majka, deda i baba su umrli. Lepo je dobiti pomoć u ovakvoj situaciji, ne samo meni, nego i svima nama –rekao je jedan od meštana pomenutih sela.

Iz Skupštine grada Jagodine i Centra za socijalni rad istakli su da će akcija podele pomoći licima kojima je potrebna biti nastavljena i u narednim danima gde god bude bilo potrebno.

Dušan Miletić